matematykaszkolna.pl
Supremum Przemysław: Proszę o pomoc i przepraszam, że tak dużo. Jednak liczę, że ktoś to przeczyta. Mam takie zadanie, w którym między innymi pojawia się, że: Pokazać: sup(A+B)=supA+supB gdy A,B⊂|R, ograniczone napiszę, co mam: Do udowodnienia: T1: ∀a∊Ab∊B supA+supB≥a+b T2: ∀ε>0a∊Ab∊B: a+b>supA+supB−ε Wiadomo, że: 1oa∊A:supA≥a 2ob∊B:supB≥b 3oε>0a∊A a>supA−ε 4oε>0b∊B b>supB−ε Dodam stronami nierówności z 1o i 2o, otrzymuję: ∀a∊Ab∊B a+b≤supA+supB a to jest równoważne z T1 (Proszę o sprawdzenie tego) Teraz T2. W 3o ustalam ε=ε0 wiem, że: ∃a∊A a>supA−ε0b∊B b>supB−ε0 dodam stronami, mam: ∃a∊Ab∊B a+b>supA+supB−2ε0 no i coś mi się to nie skleja
2 lis 20:18
Przemysław: Pomożecie?emotka
2 lis 20:48
:): sup(A+B)=sup(A)+sup(B) A+B={a+b:a∊A,b∊B} z definicji supremum, dla każdego a∊A, a≤sup(A), b∊B, b≤sup(B) więc a+b≤sup(A)+sup(B), gdzie, a∊A,b∊B zatem sup(A+B)≤sup(A)+sup(B) Teraz w drugą strone. Wystarczy pokazać, ze dla dowolengo e>0 sup(A+B)+2e≥sup(A)+sup(B) (taki myk emotka ) Z definicji supremum, istnieje a∊A taki, że a+e≥sup(A) b∊B taki, że b+e≥sup(B) zatem a+b+2e≥sup(A)+sup(B), dla tych konkretnych a,b Ale znów z definicji supremum, sup(A+B)≥a+b zatem sup(A+B)+2e≥sup(A)+sup(B) Skoro e było dowolnie małe, więc sup(A+B)≥sup(A)+sup(B)
2 lis 21:10
Przemysław: To przejście z e dowolnie małym mnie niepokoi Czy na pewno nie może być tak, że: sup(A+B)<supA+supB i jednocześnie: sup(A+B)+2e≥supA+supB I dlaczego?
2 lis 21:16
:): Jest do oczywsite! emotka Zgodzisz sie ze to to samo pytanie co Jeżeli dla każdej liczby e>0 a+e≥b to a≥b. tak
2 lis 21:17
Przemysław: To jest takie samo pytanie. Ale czemu tak jest? Tzn to e jest blisko zera. Ale jednak nie zero
2 lis 21:19
:): No to zobacz, przypuścmy, że jednak a<b to znaczy, ze b−a>0
 b−a 
no to biore sobie e=

(miałem dowolność z e>0)
 2 
wtedy
 b−a 2a b−a b+a b a b b 
a+e=a+

=

+

=

=

+

<

+

=b, bo a<b
 2 2 2 2 2 2 2 2 
sprzeczność emotka
2 lis 21:20
:): (sprzecznosc bo wyszlo nam, że a+e<b, e>0)
2 lis 21:22
Przemysław: Dziękuję bardzo
2 lis 21:28
:): spoko. Podoba mi sie twoja docieklwość emotka
2 lis 21:29
Przemysław: Jeszcze nie łapię... coś chyba ciężko kapuję Zakładamy a<b dostajemy a+e<b, dla pewnego szczególnego e. Nie rozumiem, gdzie tu sprzeczność Przecież możemy dodać na tyle mało, że dalej będzie mniej niż b... A e nie może być dowolnie duże, bo już jest ustalone.
2 lis 21:35
:): Wypowiedziany przeze mnie fakt brzmi. Jeżeli dla dowolnego e>0 zachodzi a+e≥b to z tego wynika, że a≥b. Dowód − przypuszczam, że a<b − wskazuje e>0 takie, że zachodzi a+e>b (sprzeczność z tym, że założyłem sobie, że dla dwolnego e>0 a+e ma być nie mniejsze niż b)
2 lis 21:37
:): takie, ze a+e<b**
2 lis 21:38
Przemysław: OK, dziękuję. Trochę się byłem pogubiłem, ale już ogarnąłememotka
2 lis 21:45
:): emotka
2 lis 21:49
Przemysław: Mam jeszcze takie podobne: czy sup(bA)=b*supA, dla b∊|R Wyszło mi, że tak, nie wiem czy dobrze Bo teraz mam jeszcze: "Proszę spróbować scharakteryzować sup(bA)"
2 lis 22:03
:): A=[0,1] b=−1 wtedy sup(A)=1 b*sup(A)=−1*1=−1 bA={−a:a∊A}=[−1,0] sup(bA)=0 więc tak nie jest emotka
2 lis 22:07
:): sup(−A)=−inf(A) to jest dobra obserwajcja! emotka jeżeli b>0 to tak bedzie jak napisałes a jak b<0 to..emotka (patrz uwaga na początku)
2 lis 22:13
Przemysław: ...=b*infA To gdzie mam błąd w czymś takim: supA≥a ⇒b*supA≥b*a ⇒b*supA≥sup(bA) supA−e≤a bsupA−be≤ba ⇒bsupA−be≤sup(bA) ⇒bsupA≤sup(bA) w ostatnim przejściu?
2 lis 22:26
:): 4 linijka, zakładasz b>0 emotka
2 lis 22:31
Przemysław: A no tak, jak mnożę przez b Dobra. Teraz będę próbował pokazać, że jest:
 b*supA, b≥0 
sup(bA)=
 binfA, b<0 
Zobaczę, jak to pójdzie.
2 lis 22:34
:): Mając moją obserwacje, masz to za darmo emotka jeżeli b<0 to −b>0 bA=−b(−A) sup(bA)=−b*sup(−A)=−b*(−in(A))=binf(A) emotka
2 lis 22:40
Przemysław: Dobra, chyba się udało. Dla b>0 prawdziwe jest to poprzednie. Dla b=0: sup(0*A)=sup {0,...,0}=0=0*supA dla b<0 "≥" sup(bA)≥ba
1 

sup(bA)≤a
b 
1 

sup(bA)≤infA
b 
sup(bA)≥b*infA "≤" infA≤a binfA≥ba binfA≥sup(bA) Zgadza się?
2 lis 22:41
Przemysław: Haha, racja... Ależ nie myśle.
2 lis 22:41
:): Czas spać
2 lis 22:42
Przemysław: No wiesz − "ale wyszło" Tylko to, co się napisałem to mojeemotka
2 lis 22:43
:): ha ha,,
2 lis 22:44
:): Ide nunu..dobrej nocy
2 lis 22:45
Przemysław: Dobranoc! Dziękuję bardzo za pomoc
2 lis 22:49