.
xyz: Pokieruje mnie ktos jak rozwiazac ten uklad rownan?
|y=x−2
|x2+y2−6x−16=0
2 lis 20:09
rez: wstaw pod y , x−2
2 lis 20:10
xyz: Ale potem jak delte wyliczam, to jakies to dziwne wychodzi...
2 lis 20:12
rez: no to napisz co z tych wyliczeń wynika
2 lis 20:16
xyz: |y=x−2
|x2+y2−6x−16=0
|y=x−2
|x2+(x−2)2−6x−16=0
|y=x−2
|x2+x2−2x+4−6x−16=0
|y=x−2
|2x2−8x−12=0
2x2−8x−12=0
a=2, b=−8, c=−12
Δ=(−8)2−4*2*(−12)=64+48=112
√Δ=√112
I dalej nie wiem przez ta dziwna delte...
2 lis 20:22
misiak:
x2+x2−4x+4−6x−16=0
2 lis 20:52
xyz: No dobrze, ale jak licze tym sposobem, to delta wychodzi 148 i znow nie moge pierwiastka
wyciagnac.
2 lis 20:58
misiak: policz jeszcze raz deltę , bo znowu błędy
(x−2)2=........?
2 lis 21:03
rez: no ja się go pytałem w poprzednim wątku o to samo...
2 lis 21:03
rez: bo akurat on działa na dwa wątki z tym samym zadaniem...
2 lis 21:04
xyz: No to bedzie x2−4x+4. Licze jeszcze raz.
2 lis 21:05
xyz: Przepraszam za dwa wątki, niech ten bedzie tym glownym.
2 lis 21:06
rez: no możesz brnąć dalej
2 lis 21:06
xyz: Ale to źle czy dobrze, bo juz sama nie wiem?
2 lis 21:07
misiak:
dobrze
2 lis 21:08
rez: no teraz wstaw w tamte miejsce gdzie był błąd i licz od nowa
2 lis 21:08
Janek191:
y = x −2
x
2 + y
2 − 6 x − 16 = 0
−−−−−−−−−
y = x − 2
x
2 + ( x −2)
2 − 6 x − 16 = 0
−−−−−−−−−−
y = x −2
x
2 + x
2 − 4 x + 4 − 6 x − 16 = 0
−−−−−−−−−−
y = x − 2
2 x
2 − 10 x − 12 = 0 / : 2
−−−−−−−−−
x
2 − 5 x − 6 = 0
Δ = 25 − 4*1*(−6) = 49
√Δ = 7
| | 5 − 7 | | 5 + 7 | |
x1 = |
| = − 1 x2 = |
| = 6 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y
1 = − 1 − 2 = − 3 y
2 = 6 − 2 = 4
Odp.
( − 1; − 3) , ( 6; 4)
=============
2 lis 21:12
xyz: Juz tu przepisuje, tym razem wyszlo.
2 lis 21:14
xyz:
|y=x−2
|x2+x2−4x+4−6x−16=0
|y=x−2
|2x2−10x−12=0
2x2−10x−12=0
a=2, b=−10, c=−12
Δ=(−10)2−4*2*(−12)=100+96=196
√Δ=14
x1=−1
x2=6
2 lis 21:18
xyz: A jak wykonac dalsze obliczenia?
2 lis 21:18
rez: wstawiasz pod pierwszy wzór x1,x2
2 lis 21:19
rez: i dla x1, będziesz miał y, oraz dla x2 również y
2 lis 21:20
Janek191:
Masz napisane
2 lis 21:20
xyz: Tak, teraz juz rozumiem

. I teraz tamten rysunek, tak?
2 lis 21:24
rez: to znaczy nie wiem jakie polecenie było do zadania, ale możesz narysować to w układzie
współrzędnych
2 lis 21:27
xyz: Polecenie brzmialo: Rozwiąż uklad i podaj jego interpretacje geometryczna.
2 lis 21:28
rez: no to rysuj
2 lis 21:29
xyz: A te kolo jest potrzebne do tego?
2 lis 21:36
rez: no raczej nie...
2 lis 21:36
xyz:

To tylko tyle i koniec? Czy ta prosta przechodzace tez jest zbedna?
2 lis 21:44
Qulka: koło jest potrzebne bo to obrazek drugiego równania
2 lis 21:47
Qulka: a interpretacja geometryczna to: że rozwiązaniem są punkty przecięcia prostej i koła i są dwa
takie
2 lis 21:48
xyz: A tak prostszym językiem?
2 lis 21:51
misiak:
narysuj prostą i okrąg, jak w tamtym wątku
2 lis 21:51
xyz: No tak, ale pytam dlaczego tak sie robi?
2 lis 21:52
Qulka: bo pierwsze równanie obrazuje linię prostą a drugie równanie to wzór na okrąg
2 lis 21:55
xyz: Okej, ogarniam

. Dzieki, ze pomogliscie

.
2 lis 21:59