liniowa niezależność
majdan: Witam,
jak sprawdzić liniową niezależną wektorów ?
Proszę o pomoc
2 lis 20:01
2 lis 20:06
majdan: bez używania macierzy ?
2 lis 20:34
Godzio:
Wektory x i y są niezależne jeśli z
ax + by = 0 wynika, że a = b = 0, w przeciwnym wypadku są zależne.
np. x = (2,3), y = (1,2)
ax + by = (2a,3a) + (b,2b) = (2a + b, 3a + 2b) = 0
2a + b = 0 ⇒ b = −2a
3a + 2b = 0 ⇒ 3a − 4a = 0 ⇒ −a = 0⇒ a = 0⇒ b = −2 * 0 = 0
Zatem wektory są liniowo niezależne
2 lis 20:37
daras: i to jest policzone w drugim czy w trzecim adresie z linku podanego o 20:06
2 lis 20:38