gr
rez: Obliczyć granicę ciągu
un=
√4n2+5n−7 − 2n=
| | 5 | | 7 | |
= n(√4+ |
| − |
| − 2) = 2n |
| | n | | n2 | |
czyli granica dąży do nieskończoności?
2 lis 19:21
Janek191:
Granica = 0
| | a2 − b2 | |
Zastosuj wzór: a − b = |
| |
| | a + b | |
2 lis 19:23
rez: ale dlaczego tak nie można

dobrze wyznaczyłem czynnik przed nawias
2 lis 19:24
2 lis 19:24
rez: czy granica zawsze musi być w postaci ułamka?
2 lis 19:24
rez: a może wtedy gdy wyrażenia nieograniczenie rosną
2 lis 19:26
Janek191:
| | 4 n2 + 5 n − 7 − 4n2 | | 5 n −7 | |
un = |
| = |
| |
| | √ 4 n2 + 5 n − 7 + 2n | | √4n2 +5n−7 +2n | |
Dzielimy licznik i mianownik przez n
| | 5 − 0 | | 5 | |
lim un = |
| = |
| |
| | √4 + 0 + 2 | | 4 | |
n→
∞
2 lis 19:28
Mila:
W Twoim zapisie masz symbol
∞*0 ( zero to granica wyrażenia z nawiasu).
| | √4n2+5n+7−2n | | √4n2+5n+7+2n | |
limn→∞ |
| * |
| = |
| | 1 | | √4n2+5n+7+2n | |
| | 4n2+5n−7−4n2 | |
=limn→∞ |
| = |
| | √4n2+5n+7+2n | |
| | 5n−7 | |
=limn→∞ |
| = |
| | n*√4+(5/n)+(7/n2)+2n | |
| | n*(5−7n) | |
=limn→∞ |
| = |
| | n*(√4+(5/n)+(7/n2)+2) | |
2 lis 19:32
rez: a skąd mam wiedzieć kiedy dzielić licznik i mianownik przez np. n, a kiedy mogę wyznaczyc n
przed nawias?
2 lis 19:33
rez: @Mila,
∞*0 to symbol nieoznaczony, ale nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi. Masz na myśli moją
granicę i wyrażenie z nawiasu, czy to oznacza jednocześnie , że nie mogę tego wyznaczyć przed
nawias, bo jest nieoznaczone, i wtedy muszę wykonyweać operacje algebraiczne, czy tak? Dobrze
to rozumiem?
2 lis 19:36
Mila:
Masz tak działać, aby nie mieć symbolu nieoznaczonego.
Przecież nie możesz określić granicy w przypadku : symbolu ∞*0.
2 lis 21:21
rez: aha rozumiem teraz, bardzo dziękuję
2 lis 21:26
Mila:
2 lis 23:46