matematykaszkolna.pl
asdf adam: Jesteś ADSF czy Dziadek Mróz Mam kilka pytań do javy.
2 lis 19:10
Dziadek Mróz: Ale szybko bo dzisiaj mam nockę i nie wiem czy zdążę pomóc emotka
2 lis 19:43
adam: na szybko to niewiele się da w moim przypadku, ale już pisze
2 lis 19:44
adam: jeszcze nie doszedłem do dziedziczenia , i ogólnie znam temat, ale chcę dziedziczyć do mojej klasy JPanel i JFrame, to nie mogę tego zrobić do jednej klasy np. public class NewClass extends JFrame, JPanel { tylko muszę zrobić hierarchię klas, aby potomne to dziedziczyły i była jedna główna?
2 lis 19:47
adam: jesteś tam jeszcze Dziadek?
2 lis 19:53
adam: ok, to ja Ci nie będę przeszkadzał, bo chciałem rzucić kodem i się popytać kilkunastu rzeczy, a to trochę czasu by na pewno zajęło, pytanie− czy będziesz jutro wieczorem − coś koło godziny 21? Generalnie sprawy , które mnie interesują to dziedziczenie, okienka, obsługa zdarzeń i chyba tyle.
2 lis 19:59
Dziadek Mróz: Java nie posiada dziedziczenia wielobazowego na klasach, ale może dziedziczyć wielobazowo na interfejsach: interface MyJPanel {...} interface MyJFrame {...} public class MyClass implements MyJPanel, MyJFrame {...}
2 lis 19:59
adam: ale to działa tak samo, chodzi mi o odwołanie się do metod
2 lis 20:00
adam:
2 lis 20:00
Dziadek Mróz: Ja będę od 12−18 ale to i tak nie wiadomo, na starym laptaku działam bo czekam na części do nowego
2 lis 20:01
Dziadek Mróz: To tak jak piszesz będzie dobrze, hierarchia i będzie banglać emotka
2 lis 20:01
adam: aha rozumie, to może i ja wtedy będę, ale jakby co, to jutro opiszę cały problem, rzucę kilkanaście pytań i jakbyś mógł to w wolnym czasie odpowiesz mi na te pytania, bo generalnie rozumiem niektóre aspekty, ale gdy chcę 'skumulować' zdarzenia, to mi coś nie wychodzi,
2 lis 20:02
adam: a jeszcze jedno, czy wytłumaczysz mi po ludzku, co to znaczy , ze interfejs jest abstrakcyjny?
2 lis 20:04
adam: wiem, że metody wtedy są abstrakcyjne, ale czy może być takie coś jak interfejs jpanel, który jest abstrakcyjny
2 lis 20:05