Wielomiany
smile: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez: (x2−1)(x+2), jeśli reszta z dzielenia
wielomianu w przez dwumian x−1 wynosi 2, przez dwumian x+1 wynosi −6, a przez dwumian x+2
wynosi 8.
Czy poprawny jest zapis:
w(1)=2
w(−1)=−6
w(−2)=8
i późniejsze zapisy:
a+b=2
−a+b=−6
−2a+b=8
Proszę o pomoc, ponieważ mój otrzymany wynik nie jest zgodny z poprawną odpowiedzią.
2 lis 18:57
ICSP: a dlaczego tylko a i b ?
2 lis 19:00
Eta:
(x2−1)(x+2) −−− jest stopnia trzeciego
zatem reszta jest stopnia co najwyżej drugiego czyli
R(x)= ax2+bx+c
i teraz działaj : a+b+c=2 itd.........
2 lis 19:03
smile: No tak, głupi błąd. Dziękuję za wyjaśnienie
2 lis 19:15
Eta:
2 lis 19:16