matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
rez:
Obliczyć granice o wyrazie
4n
3
−5n+1
5
1
n
3
(4−
+
)
n
2
n
3
un =
=
3n
5
+2n
2
−4
2
4
n
5
(3+
+
)
n
3
n
5
4
czyli będzie
, to dąży do zera?
3n
2
2 lis 18:18
rez:
?
2 lis 18:27
Janek191:
4 n
3
− 5 n + 1
u
n
=
dzielimy licznik i mianownik przez n
3
3 n
5
+2 n
2
− 4
4 −
5
n
2
+
1
n
3
u
n
=
3 n
2
+
2
n
−
4
n
2
więc
4 − 0 + 0
lim u
n
=
= 0
∞
+ 0 − 0
n→
∞
2 lis 18:33
rez:
czyli moim sposobem wyciągania przed nawias byłoby tak samo
4
4
=
= 0
3n
2
oo
2 lis 18:36