wyznacz pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego...
Adrian: Wyznacz pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego mając dane: a39=15 i r=0,4
2 lis 18:02
5-latek: a1= a39−38*r
2 lis 18:06
Adrian: a jak to dokończyć, bo bym potrzebował jakiś wzór na dokończenie reszte zadań
2 lis 18:09
5-latek: a1= 15−38*0,4= weź kalkulator i policz
2 lis 18:15
2 lis 18:15
Adrian: Ok, dziękuje bardzo za pomoc
2 lis 18:19
Adrian: Można jeszcze wiedzieć z skąd jest to 38 ?
2 lis 18:21
rez: an = a1 + (n−1)*r
a39 = a1 +(39−1)*0.4
2 lis 18:23
Adrian: 39−1 dlatego że jest duża liczba przy a tak ? Gdyby było a1 to wtedy dodajemy tak ?
2 lis 18:25
rez: taki jest wzór ogólny ciągu
jeśli byłoby to a1 , to a1= a1+ (1−1) *0,4
2 lis 18:28
Adrian: Teraz wszystko rozumiem

Bardzo dziękuje za pomoc
2 lis 19:06