wartosci m
moni: Dla jakich wartosci m podane rownanie ma dwa pierwiastki dodatnie
a)2
Ix−1I = 4−m
umiem narysowac wykres ale nw dlaczego: 4−m=k i 4−m ∊ (1;2)
prosze o wyjasnienie
2 lis 17:57
moni: pomocyyyyyy!
2 lis 18:23
moni: heeeelpp meee
2 lis 18:49
moni: ?
2 lis 18:50
Godzio:

Narysowałem skrajne przypadki na czerwono, stąd mamy:
1 < 4 − m < 2
−3 < − m < −2
3 > m > 2
2 lis 18:51
moni: a dlaczego przedzial jest tylko od (1;2) skoro wykres znajduje sie nad osia x
2 lis 19:00
5-latek: wezmy tyko prawa strone
zapiszmy ja tak y=4−m wezmy np. m=0,5 to wtedy y=4−0,5=y=3,5
narysuj na tym wykresie prosta y=3,5 i zobacz jakie będziesz miała rozwiązania czy oba
dodatnie ?
2 lis 19:13
moni: ok juz rozumiem
2 lis 19:24