matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
kalkulator:
Witam Prosił bym o pomoc w wyznaczeniu granicy x−
∞
(x/1+x)
x−2
Z góry dziękuję
2 lis 17:45
kalkulator:
ktoś coś ?
2 lis 22:23
x:
1+x
1
(
−
)
(x+1)−3
1+x
1+x
2 lis 22:28
Mila:
x
x
lim
x→
∞
(
)
x+1
*(
)
−3
=
1+x
x+1
−1
x+1
=lim
x→
∞
(1+
)
x+1
*(
3
=
x+1
x
−1
1
=lim
x→
∞
[(1+
)
x+1
−1
]
−1
*(1+
)
3
=
x+1
x
1
=lim
x→
∞
e
−1
*1=
e
3 lis 00:02
Eta:
−1
−1
(1+
)
x+1
*(1+
)
−3
x+1
x+1
1
dla x→
∞
g= e
−1
*1
−3
= e
−1
*1=
e
3 lis 00:10