arcus
kuba: dla jakich argumentów x prawdziwe są tożsamości?
cos(2arccosx)=2x2−1
2 lis 17:44
kuba: i drugi przykład
arccos[(1−x2)/(1+x2)]=−2arxtgx
bardzo dziekuje za pomoc
2 lis 17:56
kuba: a) (2x
2−1)∊<−1;1>
i x∊<−1;1>

b) [(1−x
2)/(1+x
2)]∊<−1;1>
2 lis 18:22
kuba: nikt nic ?
2 lis 19:25
Mila:
1) Dobrze .
warunek: −1≤2x2−1≤1 i x∊<−1, 1> ⇔
x∊<−1, 1>
Wtedy:
arccosx=α
L=cos(2α)=2cos2(α)−1=2*[(cos(arccosx)]2−1=2x2−1=P
2 lis 19:41
kuba: dziekuje @Mila
zawsze cos(arccosx)=x i sin(arcsinx)=x
2 lis 19:53
kuba: i jak udowodnic druga tozsamość?
2 lis 19:54
Mila:

Dla jakich argumentów x prawdziwe są tożsamości:
arccos[(1−x
2)/(1+x
2)]=−2arctg(x)
1) arctg(x) określony dla x∊R
2) arccos[(1−x
2)/(1+x
2)] określony dla −1≤[(1−x
2)/(1+x
2)] ≤1⇔x∊R
Dziedziny zgadzają się, teraz zbiory wartości.
| | π | | π | |
3) (− |
| <arctg(x)< |
| ) /*(−2)⇔ |
| | 2 | | 2 | |
−π<−2arctg(x)<π
4) arccos[(1−x
2)/(1+x
2)] ∊<0,π>
z (3) i (4)
a) 0<−2arctg(x)<π /(−2) czyli arcos[(1−x
2)/(1+x
2)]≠π⇔
cos(arcos[(1−x
2)/(1+x
2)])≠cos(π)⇔
[(1−x
2)/(1+x
2)]≠−1 co zachodzi dla x∊R [ rozwiąż warunek, na wykresie y=(1−x
2)/(1+x
2)]
b) −2arctg(x)>0⇔
arctg(x)<0⇔x<0
Odp.
Dla x<0.
Nie wiem, czy to wszystko, nie masz odpowiedzi?
2 lis 21:05
Mila:
poprawka , bo arccos[..]≥0 to i −2artg(x) ma być ≥0
b) −2arctg(x)≥0⇔ arctg(x)≤0⇔x≤0
odp.x≤0
2 lis 21:13
kuba: niestety odpowiedzi nie mam, ale dziękuję ślicznie
2 lis 22:54
Mila:
2 lis 23:47