...
Justyna: Czesc, prosze o pomoc. Mam za zadanie dokonac za pomoca cyrkla i linijki podzialu danego
odcinka w stosunku 4:9. Ktos ma jakis pomysl?
2 lis 17:24
Mila:

4+9=13
Ustalasz dowolny odcinek a, odkładasz po kolei na półprostej 13 odcinków .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Raczej trudno tu wykonać dokładnie to zadanie.
Może łatwiejsze:
Podziel dany odcinek AB na dwie części w stosunku 2:3.
2+3=5
Dzielę AB na 5 równych części.
Przez punkt C
5 i B prowadzisz prostą ,
następnie przez każdy punkt C
i prowadzisz równoległą do C
5B.
W ten sposób podzielisz AB na 5 równych części.
|AD|: |DB|=2: 3
2 lis 17:40
Justyna: Dziękuję, chyba zrozumialam, zabieram się za rysowanie

.
2 lis 17:48
Eta:

|AD|=13y
2 lis 17:53
Mila:
No,no, no. Ale równiutko.

dla
Ety
2 lis 17:59
Eta:
2 lis 18:02
Justyna: Zrobilam bardzo podobnie, a wiec dziekuje, kumam

.
2 lis 18:03
Justyna: Jeszcze pytanie mam. Eta, Mila − co do rysunku Ety to jak są te proste AB i AD to one maja byc
jednej dlugosci, prawda?
2 lis 18:06
Eta:

Mogą być , ale nie muszą ( widzisz na tych rys.
2 lis 18:25
Justyna: A no ok

. Dzieki

.
2 lis 18:27