Rachunek prawdopodobienstwa
Helpneed: W urnie jest 8 kul czarnych i 10 kul białych. Losujemy 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania 2 kul czarnych.
Nie mam odpowiedzi. Zależy mi na algebraicznym sposobie rozwiązania zadania. Czy tak, jak to
zrobiłem jest dobrze? Jeżeli nie, to jak powinno być?
Z góry dziękuję.
2 lis 17:21
Helpneed: Proszę o pomoc. :C
2 lis 17:35
Helpneed: Bardzo.
2 lis 17:45
Helpneed: Nie znajdzie się żaden Kot z prawdopodobieństwa?
2 lis 18:14
kaka: Kocur się znajdzie xD
a drzewkiem tego nie chcesz

?
2 lis 18:22
Mila: Dobrze.
2 lis 18:34
moni: IΩI= 4896 poniewaz jest to 18*17*16
A− wylosowanie 2 kul czarnych
mozemy je ustawic na 3 sposoby: cz,cz,b cz,b,cz, b,cz,cz,
8*7*10 8*10*7 10*8*7
mamy wiec, ze : IAI= 3* 560= 1680
mam nadzieje, ze jest dobrze
2 lis 18:44
Eta:
| | 3*10*8*7 | | 35 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 18*17*16 | | 102 | |
| | 1680 | | 35*48 | | 35 | |
to jest ten sam wynik : |
| = |
| = |
| |
| | 4896 | | 6*17*48 | | 102 | |
i ten sam co podaje
Helpneed
2 lis 18:53