yznacz brakujące współczynniki wielomianu
Yobo: Wyznacz brakujące współczynniki wielomianu W(x) = ax2 + bx2 + cx − 4,wiedząc że suma
wszystkich współczynników tego wielomianu jest równa 4,suma współczynników przy wyrazach
stojących na miejscach parzystych jest równa sumie współczynników przy wyrazach stojących na
miejscach nieparzystych i wielomian ten przy dzieleniu przez dwumian (x−2) daje resztę 36.
Przedstaw wielomian W(x) w postaci iloczynowej czynników liniowych
2 lis 16:59
bystrzak:
ax2 + bx2 ?
2 lis 17:06
Yobo: ax3
2 lis 17:15
ICSP: w(1) = 4
w(2) = 36
a + c = b − 4
wystarczy rozwiązać ten ukłąd równań.
2 lis 17:19
Yobo: Ale jak rozwiązać ten układ równań?
2 lis 18:25
Eta:
1/ a+b+c−4=4 ⇒ a+b+c=8⇒
2/ a+c= b−4 to z 1/ b−4+b=8 ⇒ b=6 to a+c= 2
3/w(2)=36 ⇒ 8a+4b+2c−4=36 ⇒ 4a+2*6+c= 20 ⇒ 4a+c= 8 ⇒ 4a+2−a=8 ⇒a=2
to a+c=2 ⇒ c=0
zatem W(x)= 2x3+6x2−4= 2(x+1)(x2+2x−2) =........... (w drugim czynniku policz deltę i
........
2 lis 18:32