lim_{x->-2} U{(x+2)}{(x^5+32)}
Dominik: Podpowie ktoś jak rozpisać mianownik z jakiego wzoru skorzystać?
2 lis 16:41
Dominik: (x+2)(x4=24)−2(x4+8x) dobrze mi ten mianownik wychodzi ?
2 lis 16:45
:): (x
5+32)=(x+2)(x
4+ax
3+bx
2+cx+16), trzeba porównać i wyznaczyć a,b,c
i potem sie ładnie skroci licnzik i minanownik.
| | 1 | |
Z reguły de l'hospitala do razu widać, że |
| |
| | 5*24 | |
2 lis 16:51
Dominik: mianownik udało mi się rozpisać do tej postaci
(x+2)(x
4+16)−2x(x+2)(x
2−2x+4)
czyli mogę rozpisać to w ten sposób?
| (x+2) | | (x+2) | |
| − |
| |
| (x4+16) | | 2x(x+2)(x2−2x+4) | |
skrócić te ułamki i teraz obliczyć granicę przy x−>−2 a potem odjąć od siebie

?
2 lis 17:26
ICSP: otwórz podręcznik i znajdź w nim wzór : a2n + 1 + b2n + 1 po czym go zastosuj.
2 lis 17:27
Dominik: (x
5+2
5)=(x+2)(x
4−2x
3+4x
2−8x+16) dobrze to jest

?
2 lis 17:40
ICSP: Dobrze
2 lis 17:42
Dominik: No ale jak podstawie −2 to wychodzi 96 a powinno być 80
2 lis 17:51
Dominik: A nie sory dobrze jest
2 lis 17:52
Dominik: Dzięki wszystkim za pomoc
2 lis 17:53