Równania sprowadzalne do równań kwadratowych
minnnis: Witam, byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak rozwiązać te 3 przykłady? Nie wiem jak się za nie
zabrać. Z góry dzięki.
√x + 4 4√x + 4 = 0
3√x2 − 3 3√x = 0
3√x2 + 2 3√x = 3
2 lis 16:25
Eta:
1/ x≥0
równanie sprzeczne bo lewa strona >0
2/ 3√x(3√x−3)=0 ⇒ 3√x=0 v 3√x= 3 ⇒ x=0 v x= 27
3/ 3√x2−3√x+33√x−3=0 ⇔ (3√x−1)(3√x+3)=0 ⇒ 3√x=1 v 3√x= −3
x =1 v x= −27
2 lis 16:35
Carolinnes: W 1 przykładzie powinno być
√x − 4 4√x + 4 = 0
2 lis 17:03
ewcia1997: Uzasadnij że dla dowolnej liczby x wartość wyrażenia (√3x−1)2 − (1/2−2√3x)2 + 9x2 spełnia
równanie : 4x2−8x−3x2+6=0
2 lis 17:56