Określ stopień wielomianu W(x) w zależności od wartości parametru m (m e R)
Yobo: Określ stopień wielomianu W(x) w zależności od wartości parametru m (m e R), jeśli
W(x)= (||m−4|+1|−2)x3 + (m3 + 5m2 − 9m −45)x2 + (m2 + 2m − 15)x+1
Proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak za to się wziąć a to pytanie testowe
2 lis 15:56
Metis: A co to jest stopień wielomianu ?
2 lis 16:03
Yobo: Najwyższa potęga w wielomianie.
2 lis 16:07
:): no to, widać, że nie będzie większy niż 3.A kiedy 3? Współczynnik obok ma sie niezerowac co
nie..
a jak sie będzie zerowal, to dla tego m, co wyrażeniemem przy x
2 itd.
2 lis 16:09
Yobo: ||m−4|+1|−2 − Czyli jak to jest nierówne 0 to Stopień wielomianu to 3?
2 lis 16:10
Metis: Rozważasz:
Jeśli ||m−4|+1|−2≠0 to st. W(x) =3
Itd.
2 lis 16:14
Yobo: W sumie tutaj i tak może być tylko 3.
2 lis 16:31
bystrzak:
napisales, ze to pytanie testowe. to jakie sa odpowiedzi ?
2 lis 16:34
Metis: Czemu może być tylko 3?
Masz rozważyć wszystkie stopnie danego wielomianu.
st. W(x) = 3 ⇔ ...
st. W(x) = 2 ⇔ ...
st. W(x) = 1 ⇔ ...
2 lis 16:38
:): jeżeli m=5 lub m=3 to |m−4|=1
więc (|m−4|+1)−2=0
więc
1. Jeżeli m różne od 5,3 to stopien W =3
2. Jeżeli m=5 lub m=3 to zostaje nam W(x)=(m
3+5m
2−9m−45)x
2+(m
2+2m−15)x+1
i sprawdzić czy sie zeruje czy nie wyrażenie m
3+5m
2−9m−45
kminisz/?
2 lis 16:40
:): (jeżeli sie zeruje to kontynowac procedure)
2 lis 16:41
bystrzak:
lub jesli ma odpowiedzi to je podstawic i sprawdzic
2 lis 16:51
Yobo: Jeśli m=5 lub 3 to podstawiam pod to m3+5m2−9m−45 i jeśli to się nie wyzeruje to sprawdzam
m2+2m−15
2 lis 16:55
Yobo: Bystrzak jest to zadanie testowe ale otwarte
2 lis 16:59
bystrzak:
szkoda
2 lis 17:04