matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
bikos:
obliczyć granicę o wyrazie ogólnym
1+2...+n
p
n
=
n
2
jak sie za to zabrać
2 lis 15:20
Metis:
W liczniku masz sumę ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=n a
n+1
−a
n
=n+1−n = 1 a
1
=1 , r=1
1+n
n+n
2
S
n
=
*n ⇔ S
n
=
2
2
n+n
2
p
n
=
2n
2
n+n
2
lim
n→
∞
=
− oblicz
2n
2
1
Powinno wyjść
2
Poczekaj niech ktoś sprawdzi czy dobrze bo nie jestem pewny
2 lis 15:43