adam
dr: granice funkcji
Witam, czy ktoś mnie nakieruje, jak to rozwiązać:
lim (√n+1−√n)
n−>oo
2 lis 14:27
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Stosuj wzór : a − b = |
| |
| | a + b | |
Wyjdzie 0
2 lis 14:35
dr: okej, a jest lista takich wzorów do granic?
2 lis 14:38
Janek191:
Są tw. dotyczące granic.
Ten wzór jest potrzebny do przekształcenia wzoru opisującego ciąg.
| | n + 1 − n | | 1 | |
an = √n +1 − √n = |
| = |
| |
| | √n +1 + √n | | √n+1 + √n | |
więc
lim a
n = 0 , bo mianownik → +
∞
n→
∞
2 lis 14:46
dr: Rozumiem, dzięki. Porozwiązuje kilka przykładów.
2 lis 14:47