Zadania z ciągów
SlayerStar: 1.Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym wyraz piaty jest równy 4 a wyraz ósmy 12. Oblicz wyraz
pierwszy i różnic ciągu. Podaj wzór na wyraz ogólny.
2.Oblicz x oraz wyraz pierwszy i różnicę ciągu arytmetycznego (2x+5,4x+7,x+9,...)
3.Dany jest ciąg geometryczny w którym wyraz drugi jest równy −3 a wyraz piąty 24. Oblicz sumę
sześciu początkowych wyrazów.
4.Liczby 4x,−4,x są trzema początkowymi wyrazami tego ciągu geometrycznego. Oblicz x oraz
iloraz tego ciągu.
5.Na lokacie złożono 20000zł przy rocznej stopie 4%. Oblicz wielkość kapitału na lokacie po
upływie 2lat. Odsetki są naliczane co kwartał.
6.Dany jest ciąg liczbowy (an) o wyrazie ogólnym an=3n−18/n+2
a)Sprawdź czy istnieje wyraz ciągu (an) równy 0
b)Oblicz ile wyrazów ciągu (an) jest mniejsze od 2.
7.Liczby 27/2,a,b,4 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz a i b.
2 lis 13:54
Janek191:
z.1 i z.2
Wykorzystaj wzory:
an = a1 + ( n −1)*r
an+1 − an = an+1 − an
2 lis 14:29
Janek191:
z.6
| | 3 n − 18 | |
a) an = |
| = 0 ⇔ 3 n − 18 = 0 ⇔ n = 6 |
| | n +2 | |
Odp. Tak a
6
2 lis 14:30
Janek191:
b)
| 3 n − 18 | |
| < 2 ⇒ 3 n − 18 < 2*( n +2) ⇔ 3 n − 18 < 2 n + 4 ⇔ |
| n +2 | |
⇔ n < 22
Odp. Jest 21 takich wyrazów ciągu a
n.
2 lis 14:33
SlayerStar: Dziękuje Janek za pomoc
2 lis 14:47