PArAMETR
kevs: Wyznacz wszystkie wartości parametru a∊(0;2π), dla których równanie :
x2+2√2x+4sin2a−1=0
ma dwa różne pierwiastki x1 i x2 tego samego znaku.
2 lis 13:28
kevs:
2 lis 15:59
kevs:
2 lis 16:46
:): poczytaj o wzorach Viete'a
2 lis 16:48
kevs: Ale jak mam obliczyć równanie z sinusem ?
Wiem, że będzie x1x2>0 x1≠x2
2 lis 17:10
kevs:
2 lis 17:30
Godzio:
4sin
2a − 1 = − 2(1 − 2sin
2a) + 1 = − 2cos(2a) + 1 > 0
Z tym sobie już poradzisz?
2 lis 17:32
kevs: Jakieś dzikie wyniki w tym zadaniu mają wyjść. Te założenia nie skończą zadania.
2 lis 17:46
kevs: Jest ktoś w stanie rozwiązać to zadanie ?
2 lis 18:28
ICSP: jeszcze wyróżnik musi być dodatni.
2 lis 18:36
kevs: Wyróżnik tzn. Δ ?
2 lis 18:39
kevs: Faktycznie, bo to założenie do 2 pierwiastków.
2 lis 18:39
kevs: A jak w tym przypadku obliczyć Δ ? Δ=8−16sin
4a
2−4 =4−16sin
4a
2
2 lis 19:07
ICSP: Jeszcze raz licz.
2 lis 19:08
kevs: Δ=8−164sina2+32sin2a−1=7+322a−164sina2
2 lis 19:14
ICSP: Jeszcze raz i masz na to godzinę, wiec policz dokładnie
2 lis 19:18
kevs: Nie mam pojęcia...
2 lis 19:43
misiak: 
Δ=8−4(4sin
2α−1)
2 lis 19:46
kevs: ... co ja robiłem ............. całkowicie się pogubiłem. Dzięki wielkie.
A teraz 8−4(4sina−1) > 0
2 lis 19:57
kevs: Prawda ?
2 lis 19:57
misiak:
tak
2 lis 19:58
ICSP: Polecam przećwiczyć liczenie wyróznika
2 lis 21:26