ciąg
suszi: | | 1 | |
Dany jest ciąg an, którego suma n początkowych wyrazów jest równa sn=2n−1− |
| . Wyznacz |
| | 2 | |
wzór ogólny tego ciągu i wykaż, że ciąg a
n jest geometryczny.
2 lis 13:26
daras: 2 x okonomi pls
2 lis 13:33
Tadeusz:
S
1=a
1=1/2
S
2=3/2 a
2=1
S
3=7/2 a
3=2
Jeśli jest to ciąg geometryczny to: a
1=1/2 q=2
Wtedy jego wzór na sumę n wyrazów
| | 1 | | 1−22 | | 1−2n | | 2n−1 | | 1 | |
Sn= |
| * |
| = |
| = |
| =2n−1− |
| czyli OK |
| | 2 | | 1−2 | | −2 | | 2 | | 2 | |
2 lis 14:00
kevs: A żeby sprawdzić czy jest geometryczny należy :
an+1=2n−1
to :
an+1−an=2n−1−2n−2=2n(12−14)=14*2n z tego chyba nie wynika, że ciąg
jest geometryczny, więc co robię źle ?
2 lis 17:39
kevs: Wiem już co zrobiłem źle − sprawdziłem arytmetyczność ciągu (FACEPALM)
2 lis 17:41