qqq
tutti frutti: zadanka z granicy
chodzi o zapis w liczbie Eulera
czy dobrze to robię czy czegoś brakuje?
| | n+5 | | 5 | |
( |
| )n = (1+ |
| )n = e5 |
| | n | | n | |
| | 3 | | −3 | |
(1− |
| )n = (1+ |
| )n = e−3 |
| | n | | n | |
i to
nie wiem jak to zrobić,tzn próbuję rozkładać na (a−b)(a+b) ale nie wiem czy to dobra droga
i to
| | n2+6 | | 6 | |
( |
| ) tutaj dochodzę do [(1+ |
| )n]n |
| | n2 | | n2 | |
2 lis 12:45
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| ) = (1 − |
| )(1 + |
| ) → e−1 * e = 1 |
| | n2 | | n | | n | |
2 lis 12:47
ICSP: | n2 + 6 | | 6 | |
| = 1 + |
| → 1 + 0 = 1 |
| n2 | | n2 | |
2 lis 12:47
Janek191:
Trzy przykłady dobrze
n→
∞
2 lis 12:47
Janek191:
ICSP : ?
2 lis 12:48
ICSP: ?
2 lis 12:49
Janek191:
Nie ma wykładników
2 lis 12:49
ICSP: o faktycznie

W pierwszym o nim zapomniałem, a w drugim nie było
2 lis 12:52
tutti frutti: wybaczcie zapomniałem o drobnym szczególe
| | n2+6 | | 1 | |
( |
| )n2 i (1− |
| )n |
| | n2 | | n2 | |
2 lis 12:52
Janek191:
więc
lim a
n = e
6
n→
∞
2 lis 12:59
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
bn = ( 1 − |
| )n = [ ( 1 − |
| )n2]1n |
| | n2 | | n2 | |
więc
lim b
n = ( e
−1)
0 = 1
n→
∞
2 lis 13:02
tutti frutti: dzięks,teraz jak na to patrzę to jest proste.
mam jeszcze jedno
próbuję tak
| | 2n2−n2+1+1 | | 1−n2 | |
= ( |
| )n2 = (1 + |
| )n2 |
| | 2n2+2 | | 2n2+1 | |
ale dalej nie piszę bo nie wiem czy tak to może być
2 lis 13:13
2 lis 13:23
2 lis 13:24
tutti frutti: w odp mam,że e32
2 lis 13:29
Janek191:
| | 100 + 2 | | 1 | |
a10 = ( |
| )100 ≈ 0,5100 = |
| |
| | 201 | | 2100 | |
2 lis 13:35
Janek191:
W Krysickim zdarzają się błędy w odpowiedziach
2 lis 13:37
tutti frutti: czasami mam wrażenie,że niektórzy tutaj to każdy podręcznik znają na pamięć

dzięki
2 lis 13:41
Janek191:
Sprawdziłem

z. 2.70
2 lis 13:47