zadanko
suszi: (x+6)(x−3)(x2+px−2qx+6q)≥0
Dla jakich parametrów p i q nierówność jest spełniona dla każdego x∊R.
Wydaje mi się, że to z ostatniego nawiasu musi mieć dwa pierwiastki równe x=−6 oraz x=3, aby
były 2 pierwiastki podwójne i całe równanie było nad osią. Tylko jak to wyliczyć ?
2 lis 12:38
ICSP: skorzystac z postaci iloczynowej i porównaj współczynniki. Sam pomysł masz dobry.
2 lis 12:39
Aga1.: I słusznie, więc
| | −b | | c | |
x1+x2= |
| , x1*x2= |
| , a=1, b=b−2q, c=6q |
| | a | | a | |
−6+3=−p+2q
i −6*3=6q
2 lis 12:43
suszi: Dziękuję bardzo
2 lis 12:52