matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja odwrotna i nierówność
Czarna:
Zad 1. Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji:
⎧
√
3−x
dla x≤2
f(x)=
⎩
5−2x dla x>2
Zad. 2. Rozwiązać nierówność: log
2
(1+x
2
) + log
1
2
(1−x
2
) ≥3
2 lis 12:36
Aga1.:
y
1
=
√
3−x
/
2
y
1
2
=3−x x=3−y
2
y=3−x
2
i y
2
=5−2x 2x=5−y
5−y
x=
2
5−x
y=
2
podaj jeszcze przedziały.
2 lis 12:55
Janek191:
z.2 Założenie: 1 − x
2
> 0 log
2
(1 +x
2
) + log
2
−1
( 1 − x
2
) ≥ 3 log
2
2 log
2
( 1 + x
2
} − log
2
( 1 − x
2
) ≥ log
2
2
3
1 + x
2
log
2
≥ log
2
8
1 − x
2
1 + x
2
≥ 8
1 − x
2
itd.
2 lis 12:55
Aga1.:
zad. 2. Zacznij od dziedziny 1+x
2
>0 i 1−x
2
>0 Wskazówka Drugi logarytm
1
log
2
(1−x
2
)
log
(1−x
2
)=
=−log
2
(1−x
2
)
2
1
log
2
2
2 lis 12:59