zada
suszi: Okrąg x2+y2−6x−10y−16=0 o środku S przecina oś OX w punktach A(−2,0) i B(8,0).
Odcinek A'B' jest obrazem odcinka AB w jednokładności o skali k= − 2 i środku w punkcie S.
Wyznacz współrzędne punktów A' i B'
2 lis 12:28
Janek191:
x2 + y2 − 6 x − 10 y − 16 = 0
( x − 3)2 − 9 + ( y − 5)2 − 25 − 16 = 0
( x −3)2 + ( y − 5)2 = 25*2
S = ( 3; 5) r = 5√2
więc
→ →
S A' = k*SA
oraz
→ →
SB' = k* SB
2 lis 12:40
Janek191:
A = ( −2; 0) k = − 2
S = (3; 5)
więc
→
SA = [ − 2 − 3; 0 − 5] = [ − 5; − 5]
A' = ( x ; y)
→
SA' = [ x − 3; y − 5] = −2*[ − 5; − 5] = [ 10 ; 10]
więc
x = 13
y = 15
A' = ( 13; 15)
==========
2 lis 12:44
Eta:
Janek
Najpierw poproś zainteresowanego o
wysłanie sms
Nie pracuj za "friko"
2 lis 12:53
Janek191:
2 lis 12:56
suszi: Tylkoprzelew
2 lis 13:00
Janek191:
Zrób B' dla sprawdzenia
2 lis 13:03
suszi: Zrobiłem tym samym sposobem. Wyszło B'(−7;15), co zgadza się z odpowiedziami.
Jeszcze raz wielkie dzięki
2 lis 13:09