Prawdopodobienstwo
Impossible : Rzucono dwa razy kostką sześcienną. Prawdopodobieństwo tego, że suma liczb jest liczba
nieparzysta jeśli w pierwszym rzucie wypadła liczba parzysta. Oblicz
2 lis 12:23
Katie96: Jesli w pierwszym rzucie wypadla przysta, to aby ich suma dala nieparzysta, druga musi byc
nieparzysta. Nieparzyste, czyli A=3 (bo nieparzyste to 1,3 i5)
Wszystkie, czyli Ω=6.
P(A)=3/6= 1/2
2 lis 12:28
Aga1.: Rzucono 2 razy kostką, więc
IΩI=6*6
| | P(A∩B) | |
Jest to prawdopodobieństwo warunkowe P(A|B)= |
| |
| | P(B) | |
2 lis 13:04
daras: Aga1
2 lis 13:34
PW: Sposób Katie96 też by się obronił, gdyby pomówić o niezależności zdarzeń "wynik rzutu
pierwszą kostką" i "wynik rzutu drugą kostką" w przestrzeni produktowej. Jest to jednak trochę
trudne, chyba że przyjąć zdroworozsądkową wersję, jak to zrobiła.
2 lis 13:39