Uprość wyrażenie sin i cos
Katie96: Help

!

Dla kąta ostrego α wyrażenie (sinα + cosα)
2 / 2tgα po uproszczeniu jest rowne:
A.cos
2α B.4sinα C.sin
2α D.0
Bardzo prosze o pomoc!
2 lis 12:20
Janek191:
Czy treść zadania jest dobrze przepisana?
2 lis 13:10
Eta:
Źle przepisana treść !
2 lis 13:12
Katie96: Pomylilam sie, rzeczywiscie:
(sinα+cosα)2−1 / 2tgα
2 lis 13:14
Eta:
| | cosα | |
(1+2sinαcosα−1)* |
| = cos2α |
| | 2sinα | |
odp A)
2 lis 13:17
Janek191:
| | sin2α + 2 sin α*cos α + cos2α − 1 | |
... = |
| = |
| | 2 tg α | |
| | cos α | |
= 2 sin α*cos α* |
| = cos2α |
| | 2 sin α | |
2 lis 13:18
Katie96: Dziekuje!
2 lis 13:22