równanie logarytmiczne
olla: Rozwiąż równanie znowu mam problem
log
2(x
2−2)−log
2(6−x)+1=0
x
2−2>0
6−x>0
dalej robię tak
log
2(x
2−2)−log
2(6−x)+log
22
0=0
log2(x2−2)log2(6−x)*log
22
0 i to jest z pewnością źle bo dalej wychodzą idiotyzmy o
entej podstawie logarytmicznej
2 lis 12:03
olla: i jeszcze edytor nie działa poprawnie
2 lis 12:04
Janek191:
| | x2 −2 | |
log2 |
| = − 1 = − log2 2 = log2−1 = log2 0,5 |
| | 6 − x | |
2*(x
2 −2) = 6 − x
2 x
2 − 4 + x − 6 = 0
2 x
2 + x − 10 = 0
Δ = 1*4*2*(−10) = 81
√Δ = 9
| | −1 − 9 | | −1 + 9 | |
x = |
| = −2,5 lub x = |
| = 2 |
| | 4 | | 4 | |
Sprawdź z założeniami
2 lis 12:09
===:
log22=1 ale log22o=0
2 lis 12:09
olla: Dziękuję Janku

już zrozumiałam swój błąd.
2 lis 12:15
Janek191:
W I wierszu zgubiłem liczbę 2

Powinno byc :
... = − log
2 2 = log
2 2
−1 = log
2 0,5
2 lis 12:16
olla: Zauważyłam, ale nie miałam odwagi poprawiać maestra
2 lis 12:33