Suriekcje, injekcje
Benny: 3.Niech f: ℛ→ℛ2 będzie odwzorowaniem określonym wzorem f(x)=(x+2, 2x+1). Sprawdzić, czy f jest
suriekcją oraz injekcją. Wyznaczyć (jeżeli istnieje) f−1.
4.Dane jest odwzorowanie f: ℛ2→ℛ2, określone wzorem f(x, y)−(x+2y, xy). Sprawdzić czy f jest
injekcją oraz suriekcją. Z takimi funkcjami nie miałem jeszcze styczności. Od czego tu się
zabrać?
2 lis 11:48
Benny:
2 lis 13:29
Benny: ref
2 lis 16:08
Benny:
2 lis 18:28
Mila:
3) Każdej liczbie x∊R przyporządkowujesz punkt : P(x+2,2x+1)
sprawdź
czy jest różnowartościowa
Czy otrzymasz wszystkie punkty płaszczyzny.
2 lis 18:43
:): 3.
Iniektywność
f(x
1)=f(x
2) i czy z tego wynika, że x
1=x
2
f(x
1)=f(x
2) czyli (x
1+2,2x
1+1)=(x
2+2,2x
2+1)
czyli x
1+2=x
2+2 oraz 2x
1+1=2x
2+1. I widać, że x
1=x
2
Surjeckja
NIE,
Surjektywnośc oznacza (w tym przypadku), że dla każdej pary (a,b)∊R
2 istnieje x∊R : f(x)=(a,b)
Biorąc (1,0) nie znadziemy takiego x
bo gdyby był to by musiało być (x+2,2x+1)=(1,0) czyli x+2=,1 2x+1=0 i widać, ze tak sie nie da
2 lis 18:49
:): Funkcja odwortna istnieje, bo f rożnowartościowa
niech f:R→A⊂R
2, gdzie A=f(R
2)−obraz f, biorę obraz, bo f nie jest surjekcja
f
−1:A→R
| | b−1 | |
f−1(a,b)=a−2 albo (co na to samo wychodzi) f−1(a,b)= |
| |
| | 2 | |
| | b−1 | |
Dlaczego? Bo f(f−1(a,b))=(f−1(a,b)+2,2f−1(a,b)+1)=((a−2)+2,2* |
| −1)=(a,b) |
| | 2 | |
2 lis 19:01
Benny: Czemu akurat punkt (1,0)? Nie da się ogólnie dla a i b? Nie bardzo rozumiem tą drugą część.
2 lis 19:38
:): Jak chcemy pokazać, że nie jest surjekcją to.wystarczy wziać JAKIKOLWIEK punkt (tu: pare
punktów) zeby nie dało sie znaleźć x,a
Taki mi sie wydawał najprostszy...
Możesz sobie wziać nawet (0,997)
2 lis 19:41
:): Surjekcja..
Dla każdej pary (a,b)∊R2 istnieje x∊R : f(x)=(a,b)
Nie surjkejca
więc istnieje para (a,b)∊R2 taka, że nie da sie dla niej znaleźć x, takiego, ze f(x)=(a,b)
2 lis 19:42
Gackt: W takim razie jak pokazać ze coś jest suriekcja i pokazać to bez wykresu....
2 lis 19:46
Benny: | | x−1 | |
więc funkcja odwrotna będzie postaci f−1(x)=(x−2, |
| )? |
| | 2 | |
2 lis 19:53
:): No nie..napisałem ci funkcje odwortną. Po pierwsze funkcja odwrotna da liczbe,a nie pare liczb!
2 lis 20:06
:): Gackt,...to przecież to juz zrobilismy wyżej
2 lis 20:06
Benny: Tam na pewno ma być a? Nie powinien być x?
2 lis 20:13
:): no taką sobie dałem literke..mozesz nawet słoneczkiem oznaczyć
2 lis 20:17
Benny: Nie o to mi się rozchodzi teraz

Bo to ma być prosta, więc raczej powinno być oznaczone x−em.
Czy się mylę?
2 lis 20:18
:): Nie ma żadnego znaczenia

!
2 lis 20:21
:): ważne żeby było konsekwentnie.. f−1(a,b)=a−2 ok
f−1(x,y)=x−2 ok
f−1(a,b)=x−2 ZLE
2 lis 20:22
Benny: Ok, ok

Jak się zabrać za kolejne?
2 lis 20:24
:): 4. Iniekcja ..analogicznie (tyle ze tu masz 2 argumenty

Tam miałes tylko x, a tu masz x,y)
f(x
1,y
1)=f(x
2,y
2) i pytamy czy z tego wynika, że x
1=x
2 oraz y
1=y
2
2 lis 20:26
Benny: Tutaj już tak prosto nie ma. Mamy układ:
| ⎧ | x1−x2=2(y2−y1) | |
| ⎩ | x1y1=x2y2 |
|
2 lis 20:47
:): jeżeli x1=x2 to y1=y2 i analogicznie jeżeli y1=y2 to x1=x2 (bo x1−x2=2(y2−y1))
Niech x1≠x2. Jeden z nich jest niezerowy..podziel 2 równanie prez niego, podstaw do 1
równania.....
2 lis 21:15
Benny: Wyszło mi, że 2y1=x2
2 lis 21:35
:): x
1−x
2=2y
2−2y
1 więc x
1=
2 lis 21:40
Benny: x1=2y2
2 lis 21:42
:):
No i to rozumowanie pomogł skontruować kontrprzykłąd

f(x,y)=(x+2y,xy)
Weźmy (6,4) oraz (8,3)
Wtedy
f(6,4)=(6+2*4,6*4)=(6+8,24)=(14,24)
f(8,3)=(8+2*3,8*3)=(8+6,24)=(14,24)
więc mamy 2 różne pary i jedna wartość więc nie jest iniekcją
2 lis 21:49
Benny: Ładnie

No i zostaje suriekcja.
2 lis 21:53
:): Pytamy czy dla każdej pary (a,b)∊R2 istnieją x,y takie, że
(x+2y,xy)=(a,b)
2 lis 21:53
:): czyli
x+2y=a oraz xy=b
2 lis 21:54
:): wezmy np pare (0,b)
x+2y=0 oraz xy=b
x=−2y oraz xy=b
czyli −2y*y=b
czyli −2y2=b
−2y2≤0
więc widać, ze jak sobie wezme (0,1) np..to nie znjade co nie
2 lis 21:58
Benny: No na to wychodzi. Nie da się tego uogólnić dla każdego a i b?
2 lis 22:07
:): ale nie ma potrzeby..

Wskazalismy pare, że nie da sie dla niej znaleść (x,y) KONIEC..nie jest surjekcją
2 lis 22:08
Benny: Ok, dzięki za dziś. Rano może będziesz?
2 lis 22:09
:): na uczelni

D. Jak nie padne to wejde jutro ale poxno, a moze ktos inny ci pomoże.
2 lis 22:10
Benny: Co studiujesz?
2 lis 22:15
:): matme i astronomie
2 lis 22:15
Benny: Dwa kierunki? Jaka uczelnia i który rok?
2 lis 22:18
:): 5, haha..Jak chcesz to mozemy sie ugadać na piwo..to pogadamy. Nie zapominaj , ze to czytają
wszyscy!

Nr albumu wolalbym nie podawać
2 lis 22:19
Benny: Nic strasznego chyba nie napisałem

Na piwo to chyba, że w Krakowie studiujesz
2 lis 22:24
:): aa tak
2 lis 22:30
Benny: To już dużo wiem
2 lis 22:51
Benny: 7. Niech f: ℛ→ℛ będzie zadana następująco:
| ⎧ | −x2 dla x<0 | |
| ⎨ | x dla x∊[0,1) |
|
| ⎩ | 2x−1 dla x≥1 | |
Zbadać, czy f jest bijekcją, a jeżeli tak, to wyznaczyć f
−1.
Zwf:
dla x<0, y∊(−
∞;0), bo funkcja rosnąca
dla x∊[0,1), y∊[0;1) jak wyżej
dla x≥1, y∊<1;+
∞) jak wyżej
Jest injekcją, bo nie przyjmuje dwa razy tej samej wartości.
Jest suriekcją, bo zawiera cała płaszczyznę? Czy jakoś inaczej to trzeba uzasadnić?
Funkcja odwrotna dla x<0,
y=−x
2
x=−
√−y lub x=
√−y, bierzemy x=−
√−y, bo mają być wartości ujemne?
dla x∊[0,1)
y=x, więc to samo
dla x≥1
y=2x−1
f
−1(x)=
−
√−x dla x<0
x dla x∊[0,1]
3 lis 10:36
Benny:
3 lis 19:12
:): Surjektywność wynika, z faktu, że f rosnaca oraz lim
x→∞f(x)=
∞ oraz lim
x→−∞f(x)=−
∞
Iniektywność właśnie ztego, że f rosnąca (globalnie)
A funkcja odwrotna wynaczona dobrze
3 lis 21:33
Benny: Ok
3 lis 23:43