PW: Najpierw wybieramy 3 pudełka, które mają zawierać kule − można to uczynić na 4 sposoby (tyle
jest sposobów odrzucenia pudełka, które ma pozostać puste).
W następnym etapie do wybranych 3 pudełek wkładamy po jednej kuli − sposobów jest 4·3·2 = 24
(do pierwszego pudełka wkładamy jedną z 4 kul, do drugiego jedną z pozostałych 3, do trzeciego
jedną z pozostałych 2). Została jeszcze jedna kula, którą wkładamy do jednego z 3 wybranych
pudełek.
Wszystkich sposobów byłoby więc
(1) 4·24·3 = 288,
jednak powyższy sposób liczenia powoduje, że każde rozłożenie kul w pudelkach jest liczone
dwukrotnie.
Przykład. Rozmieszczenie
(w szufladzie nr 1 kule k
2 i k
4, w szufladzie nr 3 kula k
1, w szufladzie nr 4 kula k
3)
zostało policzone raz gdy do wspomnianych szuflad wkładaliśmy kolejno k
2, k
1 i k
3, a potem
dołożyliśmy k
4 do szuflady nr 1, a drugi raz − gdy do tych szuflad włożyliśmy kolejno k
4,
k
1 i k
3, a potem dołożyliśmy k
2 do pierwszej szuflady. Wobez tego wynik (1) należy
podzielić przez 2.
| | 288 | |
Odpowiedź: Wszystkich opisanych w zadaniu sposobów rozmieszczeń kul jest |
| = 144. |
| | 2 | |
Rozwiązanie można opisać inaczej, używając liczby funkcji f: {k
1,k
2,k
3,k
4} → {1, 2, 3, 4},
które przyjmują dokładnie 3 wartości, ale jest to trudniejsze do zrozumienia, a nie wiem na
jakim poziomie nauczania jesteś (warto pisać: "studia", "LO" − wtedy łatwiej dostosować sposób
rozwiązania).