| 1 | 1 | 1 | ||||
lim ( | + | +...+ | ) | |||
| n2+1 | n2+2 | n2+n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ | +...+ | <= | + | +...+ | |||||||
| n2+n | n2+n | n2+n | n2+1 | n2+2 | n2+n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ | +...+ | <= | + | +...+ | |||||||
| n2+1 | n2+2 | n2+n | n2 | n2 | n2 |
| 1 | 1 | 1 |
| |||||||||||||||||
lim ( | + | +...+ | )=lim | *n=0 | ||||||||||||||||
| n2+n | n2+n | n2+n | 2 |
| 1 | 1 | 1 |
| 1 | ||||||||||||||||||
lim | + | +...+ | =lim | *n=lim | =0 | |||||||||||||||||
| n2 | n2 | n2 | 2 | n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Na mocy twierdzenia o trzech ciągach lim ( | + | +...+ | )=0 | |||
| n2+1 | n2+2 | n2+n |