w szufladzie znajduje sie 10 par rekawiczek, kazda para jest innego koloru.
mon: Na ile sposobow mozna wyciagnac z szuflady 4 rekawiczki aby wsrod nich nie bylo ani jednej
pary.
odp:3360
POMOCY!
PW: Najpierw trzeba wybrać 4 kolory spośród 10, co można uczynić na
sposobów.
Potem z każdego koloru (czyli z każdej z wybranych par) wybiera się po jednej rękawiczce −
lewej lub prawej, sposobów jest 2
4 − tyle ile przyporządkowań
f: {1,2,3,4} → {P, L}.
Wszystkich możliwości wyboru opisanych w zadaniu jest więc
| | | | 10! | | 7·8·9·10 | |
| ·24 = |
| ·24 = |
| ·24 = 7·3·10·16 = 210·16 = 3360. |
| | | 4!6! | | 2·3·4 | |