wielomiany ;/
Justyna: Dany jest wielomian w(x)=(x2−(2a−2)x−4a)(x2−x−12) Liczba 4 jest dwukrotnym pierwiastkiem
wielomianu w dla ?
A. a=4
B. a=2
C. a=−2
D. a=−4
Jak to zrobić ?
2 lis 10:05
Justyna: Nikt nie wie ?
2 lis 10:36
===:
x=4 jest jednym z pierwiastków dla x2−x−12=0
zatem:
Q(4)=0=16−4(2a−2)−4a
2 lis 10:39
Justyna: nie rozumiem
2 lis 11:34
===:
rozkładając x2−x−12=0 dostajesz x1=−3 x2=4
Zatem również dla x2−(2a−2)x−4a=0 jednym z pierwiastków ma być x=4
a to znaczy tyle, że
dla Q(x)=x2−(2a−2)x−4a
Q(4)=0 ⇒ 16−4(2a−2)−4a=0
2 lis 11:39
Justyna: Dzięki , już wiem wszystko
2 lis 11:41
===:
2 lis 11:43