PW: Bardzo ułatwia zrozumienie użycie innych liter w definicjach funkcji, nie zawsze x.
Określmy funkcję g następująco:
| | ⎧ | −2u + 3 dla u ≤ 1 | |
| g(u) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | u2 dla u > 1. | |
Po prostu trzeba rozstrzygnąć, dla jakich x będzie obowiązywała "górna definicja" funkcji g, a
dla jakich x "dolna". W tym celu rozwiązujemy nierowność
f(x) = u ≤ 1
czyli
2x + 1 ≤ 1 i x < 0 (rozwiązaniami są wszystkie x < 0)
lub
x+ 3 ≤ 1 i x ≥ 0 (rozwiązań nie ma).
Podsumowanie: Dla x < 0 jest u = f(x) ≤ 1, a więc w złożeniu stosujemy "górną definicję"
funkcji g:
g(f(x)) = g(u) = −2u + 3 = − 2f(x) + 3 = −2(2x+1) + 3 = − 4x + 1.
Dalej już sam?
Gackt: Hmmm jeśli to dobrze zrobiłem to znaczy ze zrozumiałem....Ktoś sprawdzi

?
f (x)=k {2x dla 0≤x≤1/2 &1 dla 1/2<x≤1}
g (u)=k {1 dla 0≤u≤1/2 &−2u+2 dla 1/2 <u≤1}
Oto wynik...
g (f (x))=k {1 dla x € <0;1/4> &−4x+2 dla x €(1/4;1/2> &0 dla x €(1/2;1>}