naszkicuj wykres funkcji
Enigma: naszkicuj wykres funkcji x4 − 3x2 + 2
1 lis 23:30
Qulka:
1 lis 23:34
Enigma: to wiem, ale pytanie jak to obliczeniami zrobić:(
1 lis 23:37
Qulka: podstaw za x2 t i policz deltę
1 lis 23:42
PW: Zauważyć, że jest parzysta. Na przedziale (0,∞) zbadać za pomocą pochodnej.
1 lis 23:42
pigor: ...., f(x)= x
4−3x
2+2= (x
2−2)(x
2−1)=0 ⇔ x({−
√2,−1,1,
√2}
ponadto f parzysta i f(0)=2, a pochodna
f '(x)= 4x
3−6x= 4x(x
2−
32)= 4x(x−
√32)(x+
√32)=0 itd.. ..
1 lis 23:48
pigor: ...,o

, no właśnie..., nie widziałem, że już jest ...
1 lis 23:50
Enigma: dziekuje bardzo <3
1 lis 23:51