Oblicz resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian
Enigma: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian:
(x5 + 2x4 + x − 1) : (x2 − x) = x3 + 3x2 no i tutaj mi sie dzielenie pisemne zatrzymuje,
bo muszę 3x2 dodać do x, i właśnie nie wiem, czy mam liczyć resztę wielokrotności x liczyć,
że jest ich zero czy jak :<
1 lis 22:47
Enigma: edit, tam ma być "muszę dodać 3x3 do x"
1 lis 22:49
5-latek: x5+2x4+x−1 zapisz tak
x5+2x4+0*x3 +0*x2 +x−1
1 lis 22:49
Enigma: tak myślałam, ale wolałam się upewnić, dziękuję bardzo
1 lis 22:52
===:
x3+3x2+3x+3
(x5+2x4+x−1):(x2−x)
−x5+x4
3x4+x
−3x4+3x3
3x3+x
−3x3+3x2
3x2+x
−3x2+3x
4x
1 lis 23:05
pigor: ..., q(x)= x
2−x. a bez dzielenia to np. tak :
x
5+2x
4+x−1= x
5−x
4+3x
4−3x
3+3x
3−3x
2+3x
2−3x+
4x=
= x
3(x
2−x)+3x
2(x
2−x)−3x(x
2−x)+3(x
2−x)+
4x= (x
3+3x
2−3x+3) (x
2−x)+
4x.
1 lis 23:36
pigor: ..., przepraszam , ale |"zjadłem"
−1 w szukanej reszcie
który znalazłem robiąc to zadanie dla mojej M−i
III−cim sposobem,
mianowicie jeśli
w(x)=x5+2x4+x−1 i q(x)= x
2−x= x(x−1), to szukam
reszty
r(x)= ax+b= ? z dzielenia w(x) : q(x) takiej, że
r(0)= w(0) i r(1)= w(1) ⇔ a*0+b= −1 i a*1+b= 3 ⇔
⇔ b= −1 i a= 4, czyli
r(x) = 4x−1 − szukana
reszta ; pozdrawiam
2 lis 00:38