.
Neelly: Pochodna z f(x) = ln(x
2+x−2)
| | 1 | |
f'(x) = |
| (x2+x−2)(2x+1) |
| | x2+x−2 | |
co mam źle?
1 lis 22:40
Qulka: środkowy nawias wyrzuć
1 lis 22:41
Neelly: dziwne, bo w ogolnie zadanie polega na zbadaniu monotonicznosci tej funkcji,
| | 1 | |
wiec trzeba to pozniej przyrownac do zera wiec jedynym miejscem zerowym bedzie − |
| |
| | 2 | |
w odpowiedziach natomiast miejsca zerowe tzn ekstrema to 0 i 2
1 lis 22:44
Neelly: wiec odpowiedzi mam złe?
1 lis 22:50
Godzio:
x
2 + x − 2 > 0
(x + 2)(x − 1) > 0
x ∊ (−
∞,−2) U (1,
∞)
| | 1 | |
Więc automatycznie ani 0 ani − |
| nie może być ekstremum bo nie należy do dziedziny. |
| | 2 | |
Nie ma ekstremum.
1 lis 22:55
Neelly: przeprasszam, w odp esktrema to −2 i 1
1 lis 22:56
Neelly: ok, dzieki
1 lis 22:56
Qulka:

jak widać funkcja nie ma ekstremów
D: x
2+x−2>0 więc x∊(−
∞;−2)u(1;
∞)
1 lis 22:57
Qulka: ten skos to błąd programu
1 lis 22:58
Neelly: Jaką w takim razie dac odpowiedz skoro polecenie brzmi: zbadaj monotonicznosc funkcji i podaj
jej ekstrema?
ekstremum nie ma, co z monotonicznoscia?
1 lis 22:58
Godzio: Tam gdzie pochodna > 0 tam funkcja rośnie, z tym chyba już nie ma problemów

? Zadanie ze
szkoły średniej
1 lis 23:00
Qulka: jak widać na obrazku ..na początku maleje .. potem rośnie
1 lis 23:04
Neelly:

| | 1 | |
z warunku koniecznego x=− |
| i jest to minimum, tak? |
| | 2 | |
1 lis 23:12
Neelly: zastanawia mnie dlaczego później w tabelce uwzgledniane sa przecięcia tylko −2 i 1, a to
−12 już nie
1 lis 23:13
Neelly: zastanawia mnie dlaczego później w tabelce uwzgledniane sa przecięcia tylko −2 i 1, a to
−12 już nie
1 lis 23:13
Neelly: Wszystkie przedzialy w tabelce nie powinny wygladac tak?
(∞,−2), −2, (−2,−1/2), −1/2, (−1/2,1), 1, (1,∞) ?
1 lis 23:16
Neelly: x2 + x − 2 > 0
to zalozenie dlatego, ze argument logarytmu naturalnego musi byc zawsze wiekszy od 0?
1 lis 23:20
Neelly: x2 + x − 2 > 0
to zalozenie dlatego, ze argument logarytmu naturalnego musi byc zawsze wiekszy od 0?
1 lis 23:21
Qulka: tak
1 lis 23:26
Neelly: mógłby ktoś zrobić tabelkę z monotonicznością tej funkcji?
nie rozumiem dlaczego w odp uwzględnione są przedziały (∞,−2) (−2,1) (1,∞)
wiem, ze takie sa zalozenia, taka jest dziedzina ale nie wiem jak to sie ma do monotonicznosci?
1 lis 23:47
Neelly: juz rozumiem, nie trzeba
1 lis 23:50
Mila:

f(x) = ln(x
2+x−2)
Dziedzina:
x
2+x−2>0⇔x<−2 lub x>1
f'(x)=0⇔2x+1=0 i x∊D
f
| | 1 | |
x=− |
| ∉Df brak ekstremów |
| | 2 | |
Monotoniczność
(2x+1)*(x
2+x−2)>0
(2x+1)*(x−1)*(x+2)>0
Rysujemy "falę", ale interesuje nas rozwiązanie nierówności tylko w dziedzinie f(x)
dla x∊(−
∞,−2) pochodna f'(x)<0⇔f(x) jest malejąca w tym przedziale
f'(x)>0 dla x>1 ⇔f(x) jest rosnąca w tym przedziale.
2 lis 00:04