Nierówności z wartością bezwzględną
Awans: Rozwiąż nierówność |x−4|<|x|
Nastepnie oblicz sumę jej całkowitych rozwiązań mniejszych od 15.
1 lis 22:36
5-latek:
1 lis 22:39
Qulka:

zielona < niebieskiej
3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14 = 62
1 lis 22:41
PW: Można też rozwiązać korzystając z geometrycznej interpretacji na osi.
|x − a|
oznacza, jak wiadomo, odległość od liczby x do liczby a. Wobec tego zadana nierowność
|x − 4| < |x − 0|
oznacza "liczbie x jest bliżej do 4 niż do zera", co daje jako zbiór rozwiązań przedział (2,∞).
Rozwiazania określone w zadaniu są oczywiście takie jak podała Qulka.
1 lis 22:53
Eta:
3+4+5+........+14= 17*6=102
1 lis 23:05
PW: Rozwiązania takie,
suma − nie. Nawet mi do głowy nie przyszło sprawdzać sumowanie po tak
szacownym przedmówcy
1 lis 23:14
Qulka: oj tam ..przecież 9+11 może się równać 10 jak się tylko patrzy na 10 i liczy w jeden bok
1 lis 23:27
pigor: ..., M−u, oczywiście że możesz np. tak: :
|x−4|<|x| i (*)
x<15 ⇒ (x−4)
2< x
2 ⇔ x
2−8x+16−x
2< 0 ⇔ 8x >6 ⇒
x >2 , stąd i z (*)
2< x< 15 , więc suma liczb liczona jak mały G.
(
3+14) +4+13 +5+12 +6+11 +7+10
+8+9= 6*17= 60+42=
102...
2 lis 00:17
PW: pigor pisze jakieś tajemnicze listy do M*, zauważyliście?
2 lis 00:21
pigor: ..., no właśnie do przesympatycznej panny M−i ,której
nie mogę, nie potrafię, a tak naprawdę... nie chcę odmówić .
2 lis 00:44