równanie trygonometryczne
Marusia: oblicz sumę wszystkich rozwiązań równania
1.sinx=0,7 które należą do przedziału <0;6π>
| | π | |
przyjęłam, że dla x1= |
| |
| | 4 | |
następnie dla x
1sumowałam
tak samo dla x
2 i razem wyszło 15π
jak to zapisać prościej?
| | 1 | |
2. cosx= |
| które należą do przedziału<−4π;4π> |
| | 3 | |
| | 7π | |
z tablic odczytałam≈700 więc,przyjąć |
| ? |
| | 18 | |
Pomóżcie, proszę.....
1 lis 22:28
Marusia: nikt nie pomoże?
1 lis 22:52
PW: | | π | |
Jaki związek z sinx = 0,7 mają rozważania o liczbie x1 = |
| ? |
| | 4 | |
1 lis 23:05
Marusia: | | π | |
odczytałam z tablic, że sin 45o ≈0,7 a 45o to |
| |
| | 4 | |
1 lis 23:20
PW: Wiem, że pokazujesz coś "na pobliskim naprzykładzie", ale powinno być opisane tak:
Dla dowolnej liczby u∊(0, 1), w szczególności dla u = 0,7, istnieją w przedziale (0, 2π> dwa
rozwiązania równania sinx = u spełniające zależność
inaczej
x
1 + x
2 = π.
Tu przyda się rysunek − ilustracja tego faktu na wykresie.
Teraz można sumować wszystkie rozwiązania na przedziale <0, 6π> − jest ich 3 razy więcej niż na
przedziale (0, 2π>.
1 lis 23:31
Marusia:
no to ja tego nie rozumiem, chociaż wynik wyszedł mi dobry.
Można to jakoś prościej wytłumaczyć?
1 lis 23:36
PW: Uściślę ostatnie zdanie, bo "trzy razy więcej" niewiele znaczy. Suma rozwiązań leżących w
przedziale (2π, 4π> jest równa
x1+ 2π x2 + 2π = x1 + x2 + 4π = π + 4π = 5π,
a suma rozwiazań leżących w przedziale (4π, 6π> jest równa
x1+4π + x2 + 4π = 9π.
Twoja odpowiedź była dobra, ale nie poprawna (uzyskana na przykładzie), na szczęście dla
wszystkich rozwiązań suma w przedziale (0,2π> jest równa π.
1 lis 23:39
Marusia:
W drugim zadaniu drogą dedukcji (nie wiem czy słuszną) wychodzi mi 0 bo x leżą po obu stronach
osi OY
1 lis 23:41
Marusia:
Teraz do mnie dotarło...
A w drugim zadaniu?
1 lis 23:44
Mila:

sinx=0.7 równanie to ma dwa rozwiązania w przedziale <0,2π>
| | π | |
Niech x0 będzie rozwiązaniem z przedziału (0, |
| ) |
| | 2 | |
to masz serię rozwiązań :
x
1=x
0+2kπ , x
2=π−x
0+2kπ
W takim razie :
dla k=0 przedział <0,2π>
x
1=x
0 , x
2=π−x
0
x
1+x
2=x
0+π−x
0=π
k=1 przedział (2π,4π)
x
3=x
0+2π
x
4=π−x
0+2π=3π−x
0
k=2 przedział (4π,6π)
x
5=x
0+4π
x
6=π−x
0+4π=5π−x
0
Teraz oblicz sumę :
15π
1 lis 23:47
PW: Myślisz poprawnie, ale opis trzeba udoskonalić (słowo pisane musi się samo obronić).
Funkcja cosx jest parzysta. Oznacza to, że dla każdego rozwiązania równania
należącego do przedziału (0, 4π> istnieje drugie rozwiązanie (będące liczba przeciwną) należące
do przedziału <−4π, 0). Suma liczb przeciwnych jest równa zeru, wobec tego suma wszystkich
rozwiązań (niezależnie od tego ile ich jest) jest zerem.
1 lis 23:54
Marusia:
Nie umiałam myśli ująć w słowa. Super wytłumaczone.
Jeszcze mam jeden (oby tylko jeden) problem:
| | 9 | | 15 | |
w zadaniu Podaj miejsca zerowe funkcji f(x)=cos x należące do przedziału (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
jak ten przedział przeliczyć na π?
2 lis 00:04
PW: Na szczęście miejsca zerowe funkcji cosx zdarzają się "rzadko" (wiemy co ile), a wiec wystarczy
badany przedział zastąpić przedziałem o końcach wyrażonych za pomocą π, niewiele różniących
się od podanych.
Wiemy, że
3,14 < π < 3,15.
Wynika stąd, że
O drugim krańcu pomyśl podobnie.
2 lis 00:18
Mila:
Najlepiej z wykresu:
Raczej podstaw za π i oblicz k∊C
2) Możesz też rozwiązać nierówność:
| | 9 | | π | | 15 | | π | |
− |
| < |
| +kπ< |
| /− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | π | | 15 | | π | |
− |
| − |
| <kπ< |
| − |
| /:π |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 1 | | 15 | | 1 | |
− |
| − |
| <k< |
| − |
| |
| | 2π | | 2 | | 2π | | 2 | |
2 lis 00:28
Marusia:
zrobiłam do wspólnego mianownika
i niestety dalej nie umiem.
2 lis 00:38