Wyznaczanie wartości parametru
AnneDeVill: Wyznacz wartość parametru a, dla których równanie :
3 sinx + sin(x−π) = a + 1
Ma w przedziale <0,2π> dokładnie dwa rozwiązania.
Proszę o szczegółowy opis rozwiązania
1 lis 22:08
5-latek:
1 lis 22:09
azeta: proponowałbym zastosować wzór na sumę sinusów,a później się zastanowić kiedy taki sinus w
przedziale <0,2π> ma dokladnie dwa rozwiązania
1 lis 22:11
Godzio:
3sinx + sin(x − π) = a + 1
3sinx − sinx = a + 1
2sinx = a + 1
− 2 < a + 1 < 2
− 3 < a < 1
1 lis 22:14
AnneDeVill: A dlaczego w pierwszym przekształceniu znika π?
1 lis 22:17
Godzio:
Zapoznaj się ze wzorami redukcyjnymi.
1 lis 22:17
AnneDeVill: A dziękuję bardzo

Dopiero teraz załapałam o co chodzi
1 lis 22:19