Korzystanie ze wzooru de Moivrea
in.: Korzystanie ze wzooru de Moivrea
(5√2−5√2)6
wiem co mam po kolei robic ale nie umiem obliczyc modułu z tego.
1 lis 21:13
Qulka: 27/10
1 lis 21:19
in.: a czemu tak?
1 lis 21:29
Qulka: bo moduł to √a2+b2
1 lis 21:33
Mila:
To chyba bez sensu podnosić zero do 6 potęgi za pomocą wzorów.
1 lis 21:36
Qulka: ja podejrzewam, że zapomniał dopisać i

więc na wszelki wypadek je sobie tam wstawiłam
1 lis 21:37
in.: w sensie 21/5 − 21/5 i to wszystko pod pierwsiatekiem. i jak to wychdozi 2 7/10?
1 lis 21:41
in.: chodzmi mi o kwestie odejmowanie liczb o tych samych potęgach i wykladnikach
1 lis 21:46
Qulka:
a2+b2=22/5+22/5 = 2•22/5=27/5
pierwiastek z tego daje 27/10
1 lis 21:47
Qulka: nie ma wzorów na dodawanie i odejmowanie potęg
1 lis 21:48
in.: aaa dobra juz wiem gdzie popełniłam bład. tam nie powinnpo byc minusa. dzięki wilekie
1 lis 21:53
Mila:

(
5√2−
5√2*i)
6=[
5√2*(1−i)]
6=
=
5√26*(1−i)
6=
5√26*(1−i)
6 zajmiemy się z=1−i
z=1−i
|z|=
√12+12=
√2
| | 7π | | 7π | |
25√2*(1−i)6 =25√2*√26*[cos(6* |
| )+i *sin(6* |
| )]= |
| | 4 | | 4 | |
| | 21π | | 21π | |
=165√2*(cos |
| +i*sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
=165√2*(cos(10π+ |
| )+i sin(10π+ |
| )=165√2*(0+i)=165√2i |
| | 2 | | 2 | |
To samo otrzymasz szybciutko bez wzoru:
5√26*((1−i)
2)
3=2
5√2*(1−2i+1)
3=2
5√2*(−2i)
3=
=2
5√2*(−2)
3*i
3=2
5√2*(−8)*(−i)=16
5√2 i
1 lis 22:03
in.: chcoiaz pózniej cos i tak nie wychodzi bo mi wyszedl − pierwiastek z 2. a powinien byc traki
zeby go odczytac z tabelki fubkcji trydgo na 30 45 60 90
1 lis 22:13
in.: mila a skad to 1−i na samym poczatku?
1 lis 22:16
Mila:
Przecież napisałam− wyłączyłam
5√2 przed nawias, zobacz pierwszą i drugą linijkę.
Kąt masz narysowany, taki sam będzie dla
P= (
5√2,−
5√2) jak i dla P'=(1,−1)
Liczba z=(
5√2−
5√2*i) to punkt P= (
5√2,−
5√2) na płaszczyźnie z ukł. wsp.
Jeśli liczysz kąt , to tak:
|1−i|=
√2
1 lis 23:16