Proszę o pomoc.
Ewa: | | km | |
Samochód jadący ze średnią szybkością 75 |
| przebył pewną trase w czasie 50 minut. Ile |
| | h | |
czasu potrzebuje na przejechanie tej trasy samochód, którego szybkość jest 1,5 razy mniejsza?
1 lis 20:45
sushi_gg6397228:
droga, czas, prędkość −−> zapisz zależnosć
1 lis 20:46
Janek191:
| | km | | 5 | |
S = v*t = 75 |
| * |
| h = 62,5 km |
| | h | | 6 | |
| | v | | km | | km | |
v1 = |
| = 75 |
| :1,5 = 50 |
| |
| | 1,5 | | h | | h | |
więc
| | km | |
t1 = S : v1 = 62,5 km : 50 |
| = 1,25 h = 1 h 15 min |
| | h | |
Odp. 1 h 15 min.
2 lis 06:49