Granica w nieskończoności
Ela56: Mam do obliczenia taką granicę, czy mój sposób jest poprawny?
lim (
√x2 + 7 −
√x2 − 1) =
x→+
∞
| | 7 | | 1 | |
= lim (√x2(1+ |
| ) − √x2(1 − |
| ) = |
| | x2 | | x2 | |
x→+
∞
| | 7 | | 1 | |
= lim [x(√1 + |
| − √1 − |
| )] = [+∞ * 0] = 0 |
| | x2 | | x2 | |
x→+
∞
1 lis 20:41
sushi_gg6397228:
domnoż na sprzężenie
1 lis 20:44
Gackt: Zły sposób bo wyszedł Ci symbol nieoznaczony 0*∞...
1 lis 20:47
Ela56: | | (√x2 + 7 − √x2 − 1)(√x2 + 7 + √x2 − 1) | |
lim |
| |
| | √x2 + 7 + √x2 − 1 | |
x→+
∞
Tak mam to na początku pomnożyć?
1 lis 20:49
sushi_gg6397228:
w liczniku wyjdzie ...
1 lis 20:50
Ela56: Wzór skróconego mnożenia jest w liczniku, różnica kwadratów. Czyli wyjdzie tam x2 + 7 −
x2 + 1 = 8
1 lis 20:52
Ela56: Mianownik rozpisać tak jak wcześniej rozpisałam?
1 lis 20:53
sushi_gg6397228:
wiec juz powinnas widziec, jaka bedzie granica
1 lis 20:54
Ela56: Granica wyjdzie zero?
1 lis 20:55
sushi_gg6397228:
tak
1 lis 20:59
Ela56: Dziękuję za pomoc.
1 lis 21:00
sushi_gg6397228:
na zdrowie
1 lis 21:01