matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Hashiri:
Cześć! Jak obliczyć tą granice (jest wskazówka, żeby wykorzystać liczbę Eulera):
1+3n
c
n
= (
)
−2n
2
−n+1
−n
/czyli wyrazenie wymierne do potęgi z
3n−2
wykładnikiem jako też wyrażenie wymierne
1 lis 20:27
Hashiri:
1 lis 20:56
Qulka:
1
1
1
=(1+
)
2n+1−1/n
=((1+
)
n−2/3
)
2
•(1+
)
7/3
)•1=e
2
•1•1
n−2/3
n−2/3
n−2/3
1 lis 21:02