matematykaszkolna.pl
wyznacz x raze: f(x)=ex jak zmienić funkcje żeby móc "całkować po igrekach" tak jak w kawale ? na pewno coś z logarytmami ale sam tego nie umiem zrobić :S ogólnie to chce zrozumieć kawał emotka
1 lis 20:11
Janek191: y = ex ln y = ln ex ln y = x x = ln y ======
1 lis 20:14
raze: dzięki emotka
1 lis 20:15
Qulka: chyba różniczkować emotka
 df(x) 

=0
 dy 
1 lis 20:16
raze: czyli to co podał Janek191 jest złe ?
1 lis 21:16
Qulka: on Ci podał funkcję odwrotną, a ja pochodną... nie wiem czy to ten sam kawał o którym myślimy emotka
1 lis 21:17
raze: Idzie sobie funkcja e do x. Nagle widzi tłum innychfunkcji , które pędzą na łeb na szyję, jakby skądś uciekały.Funkcja e do x jest niezmiernie wyluzowana, kiedy jedna z uciekających funkcji krzyczy do niej: SPIERDALAJ! idzie wielka całka. Wszyscy uciekamy,bo nas wycałkuje. Funkcja e do x na to: ja jestem e do x i niczego się nie boję. I idzie dalej bardzo swobodnym krokiem , gdy nagle znowu mija tłum wrzeszczący do niej: IDZIE WIELKA CAŁKA!WSZYSTKICH NAS WYCAŁKUJE..SPIERDALAJ! Jestem e do x i nikogo się nie boję. Wtem zza krzaków wypada WIELKA CAŁKA. WC: hahahaha!wycałkuję Cię! Ex: ja się Ciebie nie boję! jestem e do x! na co WC: ale ja całkuje po igrekach!
1 lis 22:49
PW: A, to ten sam kawał, tylko Qulka i ja znamy go w wersji UCIEKAJ! A na to ex: − Jak głupia byłaś, tak jesteś, całko.
1 lis 23:00
Qulka: tak..tylko w wersji zróżniczkuję ...bo różniczkowanie obniża potęgę i funkcje robią się mniejsze emotka a w szczególności pochodna ze stałej jest zero emotka poza tym czy pochodna czy całka to ex zostaje bez zmian (oczywiście po x ) i dlatego się nie boi emotka ale pochodna z ex po y to 0 a całka z ey po y to y•ex więc wybierz wersję kawału jak wolisz i na ile umiesz matematykęemotka
1 lis 23:02
raze: oki dzięki emotka
1 lis 23:08