wyznacz x
raze: f(x)=e
x
jak zmienić funkcje żeby móc "całkować po igrekach" tak jak w kawale ?
na pewno coś z logarytmami ale sam tego nie umiem zrobić :S ogólnie to chce zrozumieć kawał
1 lis 20:11
Janek191:
y = ex
ln y = ln ex
ln y = x
x = ln y
======
1 lis 20:14
raze: dzięki
1 lis 20:15
Qulka: chyba różniczkować
1 lis 20:16
raze: czyli to co podał Janek191 jest złe ?
1 lis 21:16
Qulka: on Ci podał funkcję odwrotną, a ja pochodną... nie wiem czy to ten sam kawał o którym myślimy
1 lis 21:17
raze: Idzie sobie funkcja e do x. Nagle widzi tłum innychfunkcji , które pędzą na łeb na szyję,
jakby skądś uciekały.Funkcja e do x jest niezmiernie wyluzowana, kiedy jedna z uciekających
funkcji krzyczy do niej: SPIERDALAJ! idzie wielka całka. Wszyscy uciekamy,bo nas wycałkuje.
Funkcja e do x na to: ja jestem e do x i niczego się nie boję.
I idzie dalej bardzo swobodnym krokiem , gdy nagle znowu mija tłum wrzeszczący do niej: IDZIE
WIELKA CAŁKA!WSZYSTKICH NAS WYCAŁKUJE..SPIERDALAJ!
Jestem e do x i nikogo się nie boję.
Wtem zza krzaków wypada WIELKA CAŁKA.
WC: hahahaha!wycałkuję Cię!
Ex: ja się Ciebie nie boję! jestem e do x!
na co WC: ale ja całkuje po igrekach!
1 lis 22:49
PW: A, to ten sam kawał, tylko Qulka i ja znamy go w wersji UCIEKAJ!
A na to ex:
− Jak głupia byłaś, tak jesteś, całko.
1 lis 23:00
Qulka: tak..tylko w wersji zróżniczkuję ...bo różniczkowanie obniża potęgę i funkcje robią się
mniejsze

a w szczególności pochodna ze stałej jest zero

poza tym czy pochodna czy całka to e
x zostaje bez zmian (oczywiście po x ) i dlatego się nie
boi

ale pochodna z e
x po y to 0
a całka z e
y po y to y•e
x
więc wybierz wersję kawału jak wolisz i na ile umiesz matematykę
1 lis 23:02
raze: oki dzięki
1 lis 23:08