Obliczyć:
Bartek : arcsin(sin8π/5)
1 lis 20:09
Qulka: −3π/5
1 lis 20:13
Bartek : Moglbym poprosic o rozwiazanie tego?
1 lis 20:16
Qulka:

między różowymi działa arc
więc przesuwasz 8π/5 w ten zakres i masz −3π/5
1 lis 20:18
Mila:
| | π | | π | |
arcsin(sinx)=x, dla x∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | 8π | | 2π | | 2pi | |
sin |
| =sin(2π− |
| )=sin( |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 8π | | 2pi | | 2pi | |
arcsin(sin |
| )=arcsin(sin( |
| ))=( |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
1 lis 21:22
pigor: ..., oblicz
arcsin(sin8π/5) ; widzę to tak : niech
arcsin(sin85π)= α=? ⇒ −1≤
sinα= sin85π ≤ 1 ⇒
⇒ α=
85π >1 v α=π−
85π=
55π−
85π ⇒
α= −35π∊ [−1;1].
2 lis 01:06
pigor: ..., kurde, jedynek nie powinno być w ostatniej
linijce w moim poście powyżej, tylko zamiast nich
ta linijka powinna wyglądać tak : .
⇒ α=
85π >
12π v α=...
α= − 35π∊[−
12π ;
12π] ...
2 lis 01:41