Funkcja odwrotna
Gackt: f:R2→R2 f (x,y)=(x+y,x−y)
A=[0,1]×[0,1] f−1(A)=......
Wiem jak wygląda to na rysunku ale nie potrafię tego zapisać....Ktoś pomoże?
1 lis 18:57
PW: Już Ci to raz tłumaczyłem. W tym wypadku symbol
f−1(A)
nie ma nic wspólnego z funkcją odwrotną (nawet taka może nie istnieć, i nie musisz się nad tym
zastanawiać).
Masz znaleźć zbiór tych argumentów (x, y) funkcji f, dla których f(x,y)∊A (przeciwobraz zbioru
A).
1 lis 20:19
Gackt: Wiem

Ale nie potrafię zapisać odpowiedzi...bo na wykresie wychodzi kopniety kwadrat...
1 lis 20:31
PW: Powiem Ci w tajemnicy, że nawet nie umiem narysować wykresu funkcji f: R2→R2.
Masz odpowiedzieć na pytanie:
− Jakie muszą być (x, y), żeby (x+y, x−y)∊A.
1 lis 20:49
Godzio:
Ja bym to zapisał dwoma podwójnymi nierównościami,
pierwsza to: −x ≤ y ≤ −x + 1 i tyle
1 lis 20:58
PW: No i o to idzie − zadanie jest łatwe, można narysować, ale ostateczną odpowiedź.
1 lis 21:08