liza: Może mi ktoś pomóc

Prosze

x
3-4x
2-11x+30=0 ; (x
2-8x+6)/(x
2+2)-5<0
27 paź 19:22
pipi: 1/ rozwiązaniem jest napewno X=5
bo W(5) =125-100 -55 +30 =0 bo za x podstawiasz 5
wykonujesz dzielenie wielomianu po lewej stronie przez dwumian (X-5)
wyjdzie rozkład po wydzieleniu
(X kw + X -6)(X -5)
wpierwszym nawiasie policz Δ-tę
i wyjdą ci
X1= -3 X2= 2
więc są trzy rozwiązania
X1= -3 X2= 2 X3= 5
27 paź 19:51
ania: x3-3√2x2+√2x-6=0 proszę pomóżcie mi rozwiązać to zadanie, bo nie mam pojęcia jak
się do tego zabrać
29 paź 18:36
pipi: już masz rozwiązane

tylko dzięki nie widzę

29 paź 18:59
ania: dziękuję pipi, jestes rewelacyjna
30 paź 20:59
Gustlik: Znajdujesz podzielniki 30, są to liczby: +-30, +-15, +-10, +-6, +-5, +-3, +-2, +-1, wśród
nich jest pierwiastek. Następnie robisz kolejno schemat Hornera wstawiając u dołu z
lewej strony tabelki te podzielniki (pod pustą rubrykę), najlepiej poczynając od
najmniejszego, tj. od 1, potem -1, potem 2 itd., aż wyjdzie Ci reszta 0 i masz wówczas
współczynniki wielomianu o stopień niższego, w tym przypadku wyjdzie Ci funkcja
kwadratowa. Potem liczysz Δ, x1 i x2 i masz następne dwa rozwiązania. Spróbuję Ci to
zrobić, choć nie wiem, czy tabelka będzie czytelna:
Liczę W(1) i dzielę przez (x-1):
| 1 | -4 | -11 | 30 | <-współczynniki W(x)
-------------------------------
1 | 1 | -3 | -14 | 16 | <-kolejno: pierwsza rubryka to podzielnik "podejrzany"
o pierwiastek, później współczynniki wielomianu będącego wynikiem dzielenia W(x) przez
(x-1), a na końcu reszta.
Schemat Hornera liczę następująco: spisuję pierwszy współczynnik wielomianu do rubryki
pod nim, podzielnik (w tym przypadku 1) mnożę przez ten spisany współczynnik i dodaję do
tego następny ("po skosie") współczynni wielomianu z góry, czyli 1*1+(-4)=-3. Dalej
podzielnik 1*(-3)+(-11)=-14 i 1*(-14)+30=16, (podzielnik * kolejny wyraz z dołu +
następny z góry po skosie).
W(1)=16, zatem reszta z dzielenia przez (x-1) wynosi 16. Nie jest to pierwiastek.
Liczę W(-1) i dzielę przez (x+1):
| 1 | -4 | -11 | 30 | <-współczynniki W(x)
-------------------------------
-1 | 1 | -5 | -6 | 36 |
Schemat Hornera liczę następująco: spisuję pierwszy współczynnik wielomianu do rubryki
pod nim, podzielnik (w tym przypadku -1) mnożę przez ten spisany współczynnik i dodaję
do tego następny ("po skosie") współczynni wielomianu z góry, czyli -1*1+(-4)=-5. Dalej
podzielnik -1*(-5)+(-11)=-6 i -1*(-6)+30=36, (podzielnik * kolejny wyraz z dołu +
następny z góry po skosie).
W(-1)=36, to też nie jest pierwiastek.
Liczę W(2) i dzielę przez (x-2):
| 1 | -4 | -11 | 30 | (współczynniki W(x)
-------------------------------
2 | 1 | -2 | -15 | 0 |
Schemat Hornera liczę następująco: spisuję pierwszy współczynnik wielomianu do rubryki
pod nim, podzielnik (w tym przypadku 2) mnożę przez ten spisany współczynnik i dodaję do
tego następny ("po skosie") współczynni wielomianu z góry, czyli 2*1+(-4)=-2. Dalej
podzielnik 2*(-2)+(-11)=-15 i 2*(-15)+30=0, (podzielnik * kolejny wyraz z dołu +
następny z góry po skosie).
W(2)=0, mamy więc pierwiastek x=2.
U dołu pod współczynnikami W(x) otrzymuję współczynniki wielomianu stopnia o 1 mniejszego
będącego wynikiem dzielenia W(x) przez (x-2), w tym przypadku funkcji kwadratowej
x2-2x-15.
Zatem nasze równanie mogę zapisać w postaci:
(x-2)(x2-2x-15)=0.
Rozwiązuję funkcję kwadratową x2-2x-15:
Δ=b2-4ac=(-2)2-4*1*(-15)=4+60=64
√Δ=8
i otrzymuję następne dwa pierwiastki:
x1=(-b-√Δ)/2a=(2-8)/(2*1)=-6/2=-3,
x2=(-b+√Δ)/2a=(2+8)/(2*1)=10/2=5.
Rozwiązanie:
x1=-3, x2=2, x3=5.
31 paź 00:18
jacekkk: Może mi ktoś pomóc z przykladem z działu wielomiany z urzyciem wzorow skroconego
mnozenia. Oto przyklad;
(x
2-2x+1)(x
2+x)
2=
Z gory DZIĘKI
10 lut 19:50
mike: oblicz 36√3
21 lut 21:11
mike: oblicz 36√3
21 lut 21:12
Jey: cosα+ctgα/cosα=1+ (1/sinα)
11 mar 10:41
adin: x3+11x+30≤0
Pomoże ktoś rozwiązać to równanie
3 lis 10:39