:)
ania: Wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 13n−7 jest podzielna przez 6. Proszę o
pomoc..
1 lis 18:51
sushi_gg6397228:
lecisz indukcja
1 lis 18:57
wmboczek: dla n=1 zgadza się
dla n+1
13*13n−7=13(13n−7)+84 dzieli się na 6 jeśli 3n−7
1 lis 18:59
ania: a czy prawdą jest, że jeżeli 13=1 mod6 to 13n=1n=1 mod6?
1 lis 19:03
sushi_gg6397228:
a jakie znasz wlasnosci modulo?
1 lis 19:06
ania: dodawania mnożenia i potegowania. zastanawialam sie czy nie mozna tego uzasadnic jakos z
wlasnosci potegowania
1 lis 19:10
sushi_gg6397228:
34=3*3*3*3 masz mnozenie ?
1 lis 19:11
ania: może być takie uzasadnienie:
13≡1 mod 6
13
n≡1
n≡1 mod 6
7≡1 mod 6
zatem 13
n≡7 mod 6
1 lis 19:16
sushi_gg6397228:
brak logicznego przejscia z 1 do 2
3 pojawia sie nagle
potem z czego wynika 4
1 lis 19:18
ania: przecież jest własność modulo taka, że jeśli a≡b mod n to ak≡bk mod n
1 lis 19:20
ania: zatem jeśli 13n≡1 mod 6 i 7≡1 mod 6 to z tego wynika że ich różnica jest podzielna przez 6
1 lis 19:22
ania: jest gdzieś błąd ?
1 lis 19:22
sushi_gg6397228:
ale trzeba cos dopisać
w drugiej linijce mozna zrobic
13n≡ 1≡7 mod 6
zatem...
1 lis 19:23